Гаїті: єпископ у “стабільному” стані після вибуху в Порт-о-Пренсі
  • Втр, 20/02/2024 - 19:33

Єпископ П’єр-Андре Дюма з єпархії Анс-а-Вео/Мірагуане та віце-резидент Конференції єпископів Гаїті перебуває у стабільному стані після того, як у неділю ввечері стався вибух у столиці Гаїті Порт-о-Пренсі. Про це повідомляє CNA.

У комюніке, надісланому Конференцією католицьких єпископів Гаїті у понеділок, повідомляється, що Дюма “вчора ввечері постраждав від вибуху, який сягнув будинку, де він проживав під час свого перебування в Порт-о-Пренсі”.

У прес-релізі зазначено, що стан єпископа “стабільний”, але додаткових подробиць щодо вибуху чи стану єпископа не подано.

На знак солідарності з єпископом і Церквою на Гаїті Конференція єпископів Мексики (КЄM) написала на X: “Ми приєднуємося до молитви та солідарності з Конференцією єпископату Гаїті перед обличчям страждань її народу та інциденту, який торкнувся монсеньйора П’єра Андре Дюма”.

“Ми усвідомлюємо важку ситуацію насильства та незахищеності, від якої страждає Гаїті. Ми захоплюємося силою та твердістю пастирів Гаїтянської Церкви, які, незважаючи на терористичні акти, від яких вони постраждали, не здаються у своїй євангелізаційній місії”, – йдеться далі в повному прес-релізі КЄM.

Єпископи Мексики також заявили, що вони об’єднані “у болю насильства” і молитимуться, “щоб незабаром для народу Гаїті настав час миру, справедливості та примирення”. Розраховуйте на наші молитви та нашу відданість продовжувати співпрацю як Церква для майбутнього надії”.

Це останній інцидент, який вразив католицьку спільноту на острові в Карибському морі, який здригається від насильства з боку банд, вбивств та політичної нестабільності.

Майже місяць тому шість гаїтянських монахинь Конгрегації Св. Анни були викрадені в Порт-о-Пренсі та звільнені 25 січня після тижневого ув’язнення.

Після їхнього звільнення Дюма сказав, що “ця травматична подія знову поставила нашу віру на випробування, але вона залишається непохитною”.

“Ми молилися до Бога. Він зміцнив нас у наших випробуваннях і повернув наших полонених на волю”, – продовжив він.

Дюма активно засуджував масове насильство та “формалізацію бандитизму в країні”, попереджаючи, що без конкретних дій ситуація може перерости у громадянську війну.

Виконувач обов’язків прем’єр-міністра Аріель Генрі очолив уряд 20 липня 2021 року після вбивства президента Жовенеля Моіса менше, ніж за три тижні до цього.

7 лютого було кінцевим терміном для Генрі, щоб залишити посаду. Однак у телезверненні, яке транслювалося ввечері ультиматуму, де-факто гаїтянський лідер заявив, що вибори будуть проведені після відновлення безпеки в обложеній столиці, повідомляє CNN.