Гаїті: єпископи закликають владу працювати задля внутрішнього миру
  • Пон, 19/02/2024 - 21:20

«Йдеться про пробудження людей від духовної коми», – так підсумовує звернення гаїтянських єпископів заступник голови місцевого єпископату. У країні, зануреній у глибоку кризу і охопленій насильством, єрархи закликають владу до розсудливого впровадження рішень, що ведуть до внутрішнього миру. «Ми щиро віримо, що слава Божа – це жива людина, а не зомбована людина», – підкреслює єпископ П’єр-Андре Дюма в інтерв’ю Радіо Ватикану.

Єпископ вказує на необхідність свого роду революції, але ненасильницької, оскільки суспільство вже повністю зруйноване внутрішніми чварами і багаторічною кризою. «Це країна, яка повністю паралізована, тобто не функціонує. Отже, держава зазнала поразки», – каже єпископ Дюма.

Звідси і заклик представників місцевої Церкви. «Влада повинна це усвідомити і зрозуміти, що країна страждає і сподівається досвідчити своєрідне історичне і духовне воскресіння, і повинна вийти з цього становища народу, який завжди розп’ятий своєю історією», – зазначає єпископ. Він додає, що спільнота вірних носить у собі ці страждання цілого народу.

«Ми звернулися з цим сердечним закликом, щоб попросити всіх надихнутися розумом, здоровим глуздом, чутливістю до болю людей і зуміти прийти до позитивних, конструктивних і творчих висновків, які можуть сприяти встановленню миру для розвитку нашого народу», – пояснює єпископ Дюма. «А ці давні несправедливості не сприяють створенню миру, якого ми всі хочемо і про який мріємо. Необхідно посприяти поверненню нашого народу до миру», – додає він.