Генеральний консул Чеської Республіки відвідав Карітас Львова
  • Срд, 02/03/2016 - 17:51

Генеральний консул Чеської Республіки Мірослав Кліма 29 лютого відвідав БФ «Карітас-Львів УГКЦ». На зустрічі були присутні директор Карітасу Зноймо (Чехія) Євген Адамек, директор Карітасу Львова о. Андрій Сенейко та керівники проектів львівського Карітасу.

Отець Андрій Сенейко розповів Генеральному консулу про діяльність львівського Карітасу: опіку над дітьми дошкільного і шкільного віку, сім’ї яких опинились у скрутних життєвих обставинах, працю з дітьми з аутизмом, з молоддю, що має особливі потреби, з самотніми людьми похилого віку. Отець Андрій також висловив вдячність за можливість співпраці із чеським Карітасом, за налагоджені плідні стосунки і допомогу в Україні. Зокрема, у Львові Карітас Зноймо допомагав внутрішньо переміщеним особам, що особливо потребують, серед яких пенсіонери, хворі, вагітні жінки, самотні матері. Їм виділяли кошти на сплату комунальних платежів та часткову компенсацію на лікування. Вимушені переселенці отримували продуктові набори. Благодійники допомагали також хворим на онкологію дітям. Генеральний консул цікавився роботою з переселенцями, про яку детальніше розповіла відповідальна за цей сектор праці Надія Гудз. Мірослав Кліма висловив впевненість, що Україна вийде із складної економічної ситуації і теж зможе допомагати іншим, тим, хто більше потребує.

У минулому році працівники Карітасу Львова на запрошення п. Євгена Адамека мали можливість пройти коротке стажування і перейняти досвід роботи Карітасу Зноймо. Цьогоріч волонтери соціального служіння львівських парафій взяли участь у різдвяній збірці «Трьох королів» у Чехії. Євген Адамек зазначив, що завдяки цій збірці стала можливою допомога Україні. Він вважає, що в Україні слід перейняти цей досвід і запровадити збірку на соціальні потреби, для найбільш нужденних. Запровадження такої збірки потребує ретельної підготовки, доведення інформації до єпископів, священиків, міської і селищної влади, широке інформування громадськості. Також Євген Адамек детальніше розповів про співпрацю із Карітасом Золочева, де запрацювала свічкова майстерня, а у планах – соціальна пекарня.

Мірослав Кліма відвідав дошкільний заклад БФ «Карітас-Львів УГКЦ», де опікуються дітьми від 3 до 6 років із соціально неблагополучних та кризових сімей, багатодітних сімей. Керівник цього закладу Марія Неділя розповіла про особливості праці із такими дітками. З ними займається логопед, тут діє танцювальний гурток та гурток живопису, аплікації і ліпки. Діти мають повноцінне чотирьохразове харчування.

Генеральний консул оглянув також приміщення, де займаються з дітьми та молоддю від 7 до 18 років. Щоденно тут приходять від 20 до 35 дітей. Вони мають можливість поспілкуватись із психологом і соціальними працівниками, взяти участь у різноманітних майстер-класах і тренінгах, пограти у футбол і волейбол. Керівник проекту «Мобільна робота з молоддю в Україні» Віталій Герасимів та соціальний працівник Юлія Геруля розповіли, які акценти ставлять у своїй роботі, чого намагаються навчити користувачів. Особлива гордість – веломайстерня, яка запрацювала цього року. У планах – оновлення комп’ютерного класу.

Слід зазначити, що 26 лютого у приміщенні Першої львівської медіатеки директор Карітасу Зноймо Євген Адамек розповідав чеському товариству про допомогу Карітасу Чехії Україні та презентував відповідні фото і відеоматеріали.