Глава УГКЦ до студентів Люблінського католицького університету: «УГКЦ існує не тому, що хтось нам це дозволяє, а тому, що така Божа воля»
  • Чтв, 10/03/2016 - 13:44

9 березня 2016 року Глава Блаженніший Святослав розпочав свій офіційний душпастирський візит до Польщі. Цього дня Глава УГКЦ зустрівся із Архієпископом Станіславом Будзіком, Митрополитом Люблінський РКЦ, в соборі святого Івана Хрестителя. Також відбулася низка зустрічей: із Воєводою Воєводства Люблінського, Кшиштофом Жуком, Мером Любліна, та Пйотром Ковальчиком, Головою Ради Міста Люблін.

Головною родзинкою першого дня візиту стали відвідини Люблінського католицького університету, де Очільник УГКЦ виголосив доповідь на тему: "Екуменічна концепція УГКЦ". Глава Церкви звернув увагу, в першу чергу, на автономію УГКЦ та на необхідність діалогу між Церквами, на основі визнання незалежності кожної з них.

Пригадуючи подію 25-річчя відродження УГКЦ в Україні доповідач підкреслив, що Церква Ісуса Христа не може бути усунена, навіть якщо цього хтось дуже прагне: «За 25 років існування в  підпіллі наша Церква піднялася. УГКЦ захистила свою літургійну, богословську й духовну ідентичність і перебуває в союзі з наступником святого Петра на землі, тому що є частиною Вселенської Церкви».

Також Предстоятель Церкви під час лекції представив позицію Церкви щодо плекання церковної єдності: «Мова йде про визнання ідентичності спадкоємців Київської Церкви. Такий акт не може, однак, бути одностороннім. Ми також повинні бути визнані, як справжнє Тіло Христове.  

Він пригадав, що сьогодні в Україні спадкоємці Київської Церкви діляться на чотири конфесії. На додаток до УГКЦ є ще три Православні Церкви. «Ці Церкви однієї і тієї ж традиції, виходять з одного кореня, та немає єдності серед них. Кожен встановлює своїй Церкві еклезіологічну винятковість, а інші - приречені на пекло», - пояснив Блаженіший Святослав.

Тож вихід з цієї ситуації, за його словами, полягає в тому, щоби визнати себе спадкоємцями однієї і тієї ж Церкви, яка є однією, хоч і розділеною: «Коли ми цінуватимемо все хороше, що є в кожній із Церков, і не будемо прагнути когось собі підпорядковувати, тоді й буде започатковано справжнє спілкування».

Першоієрарх зазначив, що коли немає взаємного визнання між Церквами, тоді й немає діалогу: «Ми  повинні припинити ображати один одного. Тоді й повстане діалог». Глава Церкви підкреслив, що в останні два роки УГКЦ була піддана жорстоким нападам з боку Московського Патріархату: «У спільній Декларації Папи Франциска і Патріарха Кирила ми нібито отримали право на існування. Однак наша Церква не існує тому, що хтось нам дозволяє це, а тому, що така воля Божа».

Завершиться душпастирський візит Блаженнішого Святослава до Польщі 13 березня.

Департамент інформації УГКЦ