Глава УГКЦ у Івано-Франківській духовній семінарії: «Вірити — означає бути здатним торкнутися джерела життя»
  • Нед, 19/11/2023 - 14:37

«Не бійся, тільки віруй». Ці слова сьогодні звернені до вас, брати-семінаристи. Вони в дуже особливий спосіб ставлять перед вами мету, завдання вашого життя, навчання і виховання у семінарії. Про це сказав Отець і Глава УГКЦ під час проповіді в Івано-Франківській духовній семінарії імені священномученика Йосафата, де очолив Літургію з нагоди 130-літнього ювілею від першої згадки про заснування формаційного закладу, 400-річчя мученицької смерті святого Йосафата та 380-ї річниці його беатифікації.

Главі Церкви співслужили єпископи УГКЦ, які численно зібрались у Івано-Франківській духовній семінарії, а також духівники та ректорат закладу.

Роздумуючи над Божим Словом, у якому Христос постає джерелом життя і воскресіння, Блаженніший Святослав пропонує заглибитися в цю таємничу дійсність через слова апостола Павла. Він каже «Христос наш мир», тому що Ісус зруйнував стіну, яка розділяла людей, поборов і знищив ворожнечу, помирив людину з Богом і людину з людиною.

«Христос усуває ворожнечу між людьми через те, що дає можливість людині доступитися до вічного джерела життя. Хто має доступ до Нього — не буде ворогувати чи воювати за земні, дочасні засоби до існування. Але для того, щоби знайти те джерело, щоби сила вийшла з Христа і оздоровила хворого, потрібно, щоби цей хворий увірував», — зазначив Архиєрей.

Окрім цього, Предстоятель пояснив суть глибоких слів «Не бійся, тільки віруй» у сьогоденні:

«Ці глибокі слова сьогодні по-особливому резонують у серцях українського народу, який переживає війну. Бо ми всі боїмося. Ми кожного дня мусимо навчитися жити у небезпеці смерті. Кожної хвилини ми мусимо бути готові духовно у своєму серці для того, щоби стати перед обличчям вічного Бога».

За словами Блаженнішого Святослава, «Не бійся, тільки віруй» по-особливому промовляють сьогодні до кожного: і до українських воїнів, і до їхніх родин, які чекають, як Божого милосердя, доброї звістки від солдат, і до влади, а також і до братів-семінаристів.

«Тому тільки тому, хто вірує, можливо пережити дотик оздоровляючої і воскрешаючої Божої сили», — наголосив Глава Церкви.

З нагоди 400-річчя мученицької смерті, Блаженніший Святослав згадав постать святого священномученика Йосафата, зазначаючи, що сила поштовху віри того чоловіка, який відкрив для своїх людей доступ до джерела життя, сформувала історію Східної Європи, історію єдності між християнами на цих землях.

Відтак Отець і Глава УГКЦ звернувся до семінаристів Івано-Франківської духовної семінарії:

«Дорогі брати, перед вами стоїть завдання саме у семінарії навчитися торкати Христа, — зазначив Блаженніший Святослав. — Ви, закінчивши семінарію, мусите бути не просто тими, які говорять про Христа, а тими, хто несуть Його людям. Проповідь означає відкрити доступ до Отця через Сина силою і діянням Святого Духа, як це каже нам сьогодні апостол Павло».

«Прислухайтеся до цілого світу, який славить Христа, як свого життя Подателя. І все своє життя, всі свої мрії, весь свій духовний пошук, всю молодечу силу скеровуйте до Нього. Тоді побачите, що слова „Не бійся, тільки віруй“ можуть стати ключем вашої стійкості, силою якої ви будете вчити інших перемагати. Перемагати самого себе і перемагати ворога, який на нас сьогодні посідає», — додав Глава Церкви.

Департамент інформації УГКЦ