Глава УГКЦ завітав на військову присягу до Національної академії сухопутних військ
  • Суб, 03/09/2016 - 17:41

3 вересня 2016 р. у Національній академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного (м. Львів) курсанти-першокурсники склали присягу на вірність українському народові.

В цей святковий день до курсантів завітали Блаженніший Святослав, Отець і Глава Української Греко-Католицької Церкви; отець Степан Сус, Голова Центру Військового Капеланства ЛА УГКЦ; отець Андрій Хомишин, капелан Академії сухопутних військ. Також на урочистостях були присутніми керівники Міністерства Збройних сил України, командування Академії, представники влади, духовенства, громадськості, рідні та друзі майбутніх офіцерів. Цього року лави вищого військового навчального закладу поповнили понад  1200 молодих курсантів, кожен 5-тий брав участь бойових діях на території де проводиться АТО.

Перед початком присяги Глава Церкви разом із духовенством та військовими помолилися біля стели пам’яті випускникам Академії, які загинули захищаючи Україну.

Під час урочистості у привітальному слові до майбутніх офіцерів Блаженніший Святослав наголосив: «Момент військової присяги є особливою миттю у житті військовослужбовця, тому що ця хвилина визначає усе подальше життя захисника Вітчизни. Для того щоби можна було виконати все те, що сьогодні присягали наші дівчата і хлопці тут перед нашими очима, часом потрібно докласти дуже багато особистих зусиль. Слова присяги легко вимовити, але бути вірним цій присязі усе своє життя – це надзвичайно не просте завдання!»

«Сьогодні над обличчям українського священика, який стоїть в молитві за свою Батьківщину, ніколи не заходить сонце. Тому, що наші священики в Австралії, на Сибірі, в Далекому Сході, в Казахстані, а від так у Європі, Америці, Канаді, Бразилії, Аргентині, аж до західної Канади і Каліфорнії в Америці, невпинно моляться за вас. Для того, щоб помогти вам виконати військову присягу, яку ви сьогодні склали ми обіцяємо бути разом з вами», - підкреслив Блаженніший.

Зокрема, Глава Церкви подарував Академії хоругву із зображенням Пресвятої Богородиці на пам’ять з нагоди візиту. Опісля Блаженніший благословив присутніх курсантів свяченою водою.

По завершенні урочистостей Глава УГКЦ завітав на зустріч із капеланами до храму Архистратига Михаїла, що у Академії. У минулому Блаженніший Святослав молився Божественну Літургію разом із семінаристами у цьому храмі, ще будучи віце-ректором Львівської духовної семінарії Святого Духа. Деякі з цих студентів стали капеланами та провадять сьогодні душпастирське служіння серед військових.

Блаженніший висловив свою Батьківську підтримку капеланам, а також залишив пам’ятний запис у Євангелії з нагоди свого візиту. На згадку капелани подарували Главі Церкви ікону написаній на старовинній гонті з церкви святого Юрія, що в Дрогобичі, автор якої Лев Скоп, відомий український художник.