«Господи, скажи тільки слово, і Твій народ Твоєю силою переможе», — Блаженніший Святослав
  • Пон, 03/07/2023 - 11:25

Приклад святих українського народу сьогодні кличе кожного з нас запитати себе: Коли ви чуєте Боже слово, наскільки готові його виконати як Божий наказ, даний саме вам? Наскільки готові його послухати, взяти глибоко до власного серця і підчинити йому особисте життя? Геройські подвижники християнського життя нашого народу нині кличуть кожного з нас до прикладу віри цього сотника. Кличуть нас сказати Христові подібні слова: «Господи, скажи тільки слово і я виконаю його!». Цілюще Слово Отця, прийди до нас, а ми готові Тебе прийняти, готові підчинити Тобі все наше життя, готові силу Твого слова зробити цілющою силою для зцілення ран нашого народу.

Про це сказав Отець і Глава УГКЦ Блаженніший Святослав у проповіді в неділю Всіх святих українського народу під час Літургії в Патріаршому соборі Воскресіння Христового в Києві.

Блаженніший Святослав зазначив, що сьогоднішній євангельський уривок благовістує добру новину про лікувальну силу Божого слова. Сотник приходить до Ісуса і починає просити про зцілення свого слуги. І чуючи його прохання, Ісус Христос каже, що прийде до його дому. Сотник, начебто відгукуючись на рух Христа до нього, починає просити чогось глибшого і більшого, ніж здоров’я слуги, — він просить про слово Ісуса.

«Сьогодні в контексті цього євангельського тексту ми чуємо, що Боже слово — це не „щось“, якась сліпа сила, якої потребує людина для того, щоб доповнити брак здоров’я, добробуту, інших видів нестачі повноти життя. Боже слово — це Хтось! Божим словом є Син Божий Ісус Христос, Той, хто готовий прийти до твого дому. Те Боже слово, про яке ми просимо, яке слухаємо, вслухаючись у слова Святого Писання, — ніщо інше, як прихід до нас особи нашого Спасителя Ісуса Христа», — сказав Патріарх.

Він наголосив, що сотник виявляє у своїй відповіді ще одну умову для того, щоб це творче Боже Слово, наш Спаситель, міг прийти до людини, — це Боже слово потрібно не тільки чути, а й виконувати.

«Про це говорить нам апостол Яків у посланні, — сказав архиєрей. — Бог шукає не тільки слухачів, а й виконавців свого слова. Хто слухає Боже слово, але його не виконує, каже апостол Яків, подібний до людини, яка розглядає своє обличчя у дзеркало, — як тільки відійде, відразу забуває, яким воно є. Нам треба, каже апостол Яків, постійно вглядатися у Боже слово, його виконувати, щоби воно стало частиною нашого особистого життя».

Предстоятель згадав про спостереження Івана Золотоустого: «Небо і земля, усі стихії цього світу, не роздумуючи, підчиняються Божому слову — все слухає свого Творця, окрім людини. Людина — це істота, яку Господь Бог, сотворивши на свій образ і подобу, наділив окремим даром свободи. Людина може слухати слово, але його не виконувати».

«Коли ми слухаємо Боже слово, то потребуємо стати на сторону цілющої сили, яка нам подається, ми потребуємо віри, — віри в Того, хто до нас приходить, і тоді стається чудо. Бог промовляє і зціляється та людина, яка з вірою Його приймає», — сказав Блаженніший Святослав.

«Ми просимо сьогодні: всі святі нашого народу, моліться за нас, випросіть для нас того руху нашого Спасителя до синів і дочок України, кожного з нас, хто страждає в тих обставинах жахливої війни. Випросіть нам перемоги над російським нападником. А ми нині разом одним голосом, одним серцем і устами хочемо сказати: Господи, скажи тільки слово і Твій народ Твоєю силою переможе, — переможе свій біль, переможе навіть причину того болю! Боже, скажи тільки слово і врятуй нас від тління», — завершив проповідь Патріарх.

 
 
Департамент інформації УГКЦ