Халдейський патріарх: ми не приймаємо різдвяних вітань від тих, хто нас покинув
  • Втр, 22/12/2015 - 23:32

Під час передріздвяних реколекцій  для священиків і дияконів халдейскої архиєпархії в Багдаді, що відбувалися в понеділок 21 грудня в Багдаді в присутності халдейського патріарха Рафаеля Люїса I, Предстоятель Халдейської Церкви запросив присутніх надати перевагу простому святкуванню Різдва і зосередитися на суттєвих особливостях християнської урочистості, не відволікаючись на громадські заходи та міроприємства.

Драматична ситуація, в якій опинились християнські спільноти в Іраку цього року, спричинена  нестачею інтересу і порушенням державних інституцій, припускають пастирі халдейської церкви, уникаючи традиційних святкових зустрічей з політичними та релігійними представниками  для обміну вітаннями, які в минулому характеризували період Різдва. Така поміркованість мотивується, зокрема стражданнями і невпевненістю в майбутньому, які відчувають іракські християнські громади. Серед причин, Патріарх назвав ситуацію відмови від християнських біженців, які втекли з рівнини Нінея від наступів джихадистів ісламської держави, відмову у внесенні змін до закону, який зобов’язує дітей ставати мусульманами при наверненні їх батьків до мусульманства, а також плакати, які з'явилися останнім часом на стінах у Багдаді, що закликають християнських жінок носити паранжу.

Халдейський  патріарх запропонував зробити Різдво 2015 року молитвою і медитацією для знаходження розради, яку можна отримати тільки завдяки сповіщенню про народження Ісуса на початку року Милосердя.

Під час різдвяної Меси Глава Халдейської Церкви відкриє Двері Милосердя в наметі, що служить як каплиця для близько тисячі християн в таборі для біженців в Багдаді. Двоє інших Святих дверей Патріарх вже відкрив: у церкві, присвяченій Аддолораті і в халдейському соборі Святого Йосифа.