Християнам на Святій Землі стає важче, нападають радикали й військові
  • Нед, 23/07/2023 - 10:23

Становище християн у Святій Землі погіршується; напади скоюють не тільки радикали, а й солдати. Поки що ми не мали нічого подібного, це викликає занепокоєння, – розповів PAP директор польського відділення папської асоціації «Допомога Церкві в потребі» о. проф. Вальдемар Цісло.

Отець професор Цісло підкреслив, що зараз в Єрусалимі проживає близько 200 тисяч християн, що становить близько двох відсотків населення Ізраїлю.

«Це число різко падає. Ми пам’ятаємо, що в 1922 році християни становили 25 відсотків населення цього регіону. Наприклад, у Назареті, місті, яке є дуже важливим для послідовників Христа, у 1940 році християни становили близько 60 відсотків населення, а в 2011 році – лише 30 відсотків. Останні повідомлення ізраїльських ЗМІ показують, що ситуація християн у Святій Землі є драматичною та погіршується з тривожною швидкістю», – наголосив він.

За словами отця професора Цісло, причиною втечі християн із цих територій є дискримінація, яка триває вже багато років. «Останнім часом ми чуємо про випадки, коли на монахів і монахинь плюють та обзивають, коли вони з’являються на вулиці у своїх габітах. Що ще гірше, такі типи нападів здійснюються не лише єврейськими радикалами, а й солдатами у формі. Нічого подібного раніше у нас не було. Це дуже тривожно», – сказав він.

О. Цісло нагадав, що під час демонстрації ортодоксальних євреїв проти заходу за участі християн у Старому місті, яка відбулася у травні 2023 року в Єрусалимі, заступник мера Єрусалиму Ар’є Кінг був виступав проти християн відкрито, що було знято на камеру.

За словами директора польського відділення «Допомоги Церкві в потребі», християни в Ізраїлі перебувають у підвішеному стані між неприхильною до них державою Ізраїль та ворожо налаштованими арабами.

«75 відсотків християн в Ізраїлі мають арабське походження. Це змушує багатьох арабів вважати їх зрадниками ісламу. Звідси випадки незаконного виселення християн з їхніх домівок або спроби заволодіти землями, що належать монашим орденам і Східним Церквам», – пояснив о.Цісло.

Він додав, що становище християн також погіршують інтифади (повстання та бунти на окупованих Ізраїлем територіях), під час яких туризм, який є єдиним джерелом доходу для більшості християн у регіоні, згасає. «Туристичний потік, а отже і християни, також сильно постраждали від COVID», – відзначив він.

Він нагадав, що з 2006 року «Допомога Церкві в потребі» проводить акцію «S.O.S. для Святої Землі», в рамках якої підтримує близько 60 християнських сімей з Віфлеєму та околиць, продаючи виготовлені ними прикраси та релігійні речі з оливкового дерева. «Ми також роками закликаємо польських туристів під час паломництва до Святої Землі зупинятися в готелях, якими опікуються християни, підтримати їх у такий спосіб», – додав він.

О. Цісло визнав, що останніми тижнями ситуація в Єрусалимі стала ще більш напруженою. «ЗМІ повідомляють про випадок ченця (настоятеля абатства Успіння Пресвятої Богородиці Нікодема Шнабеля – PAP), якого біля Стіни плачу в Єрусалимі просили зняти хрест із грудей. Такі ситуації є ще більш неприйнятними, оскільки євреї є дуже чутливою нацією до будь-яких проявів антисемітизму. Було б доречно, щоб вони могли виявляти повагу до послідовників інших релігій», – підкреслив він.

За словами священнослужителя, «якщо Ізраїль продовжить свою політику мовчазного потурання насильству проти християн, ситуація погіршиться».

«У випадку нападу на сестер Єлизаветок, монастир яких нещодавно зазнав нападу, реакція ізраїльської поліції була відповідною. Швидка реакція МЗС Польщі, ймовірно, посприяла цьому. На жаль, поліція не може бути скрізь і запобігти всім нападам. Якщо єврейських дітей далі будуть виховувати в дусі християнофобії, це матиме наслідки. Я боюся, що переслідування посиляться», – наголосив він.

Священник зазначив, що становище християн погіршилося не лише в Ізраїлі, а й на всьому Близькому Сході. «В Іраку в 2003 році було 1,5 мільйона християн, які належали до різних церков. Зараз їх менш як 100 000, і це число постійно зменшується. У Сирії християни та мусульмани жили мирно пліч-о-пліч, поки в гру не вступив ісламський фанатизм, тобто ІДІЛ, а разом з ним викрадення, вбивства та зґвалтування. Усе це означало, що християни розглядали втечу із Сирії як єдиний вихід», – сказав він.

Минулої неділі президент Ізраїлю Іцхак Герцог засудив почастішання нападів на християн в Ізраїлі, особливо в Єрусалимі, назвавши їх «справжньою ганьбою», а в червні головний сефардський рабин Єрусалиму Шломо Амар засудив переслідування християн, заявивши, що «така поведінка суворо заборонена».

Чи до цих заяв дослухались юдейські екстремісти з часом дізнаємось.