Єпископ Віталій Скомаровський про сім’ю у контексті Синоду і України
  • Чтв, 16/10/2014 - 16:19

Віруючі католики ще недостатньо знають вчення Церкви про сім’ю. Про це в ефірі Радіо Марія сказав єпископ Віталій Скомаровський. «Нам потрібно працювати над нашими родинами. Їх формувати, готувати до шлюбу. І тих, що одружилися, - це теж питання – як їх потім провадити».

У контексті Синоду про сім’ю, який зараз триває у Ватикані, єпископ Віталій Скомаровський, ординарій Луцької дієцезії, наголосив на тому, що ця інституція лише дорадча.

«Синод - відновлена у 1965 році Павлом VI інституція в Церкві. Це дорадча інституція, яка служить допомогою для Святішого Отця», - сказав український ієрарх в ефірі Радіо Марія. Синод єпископів складається з представників єпископатів і служить для зв’язку Єпископа Рима з єпископами всього світу. На синодальних зібраннях владики піднімають теми, але не приймають рішення. Синодальні отці роблять висновки після обговорень і лише після Синоду Папа пише документ, який називається Апостольська адхортація, де підсумовує думку Синоду.

Сім’ї у світі переживає кризу. Дехто навіть ставить собі питання, чи взагалі  вона потрібна. «Молоді люди не усвідомлюють простої речі – сім’ю не можна творити на пробу. Любити не можна на пробу. Є справи, яким треба присвятити все своє життя. Добрим піаністом не можна бути на пробу на рік. Це праця на довгий час. Так само сім’я і щастя у сім’ї. Церковний шлюб є нерозривним. Сім’я робить крок, приймають свідоме рішення. А якщо такі люди приймають рішення на пробу, то ніхто не буде йти на жертву, бо завжди можна піти. А кожне розлучення – це травма, яка залишає шрам. Це не проходить безслідно. Ще більше страждають діти», - каже владика.

Якщо говорити про українські сім’ї, то статистика засмучує. Україна посідає третє місце за кількістю розлучень, 6 з 10 шлюбів розпадаються. Попереду лише Росія і Білорусь. На заході 30% сімей розлучаються, на сході і півдні – 70%. «Це привід задуматися, чому це так. Перше місце серед причин розлучень посідає непідготовленість до подружнього життя. При чому ця непідготовленість зростає у часі – передається з покоління у покоління. Якщо дитина була вихована у неповній сім’ї, тобто сім’ї, яка пережила розлучення, то проблеми у її подружжі будуть ще більшими», - каже єпископ Віталій. Він зазначає, що Церква повинна відповідати на такі виклики кращою підготовкою. А Католицька Церква приділяє багато уваги формації людини до шлюбу. Ця підготовка має тривати не менше трьох місяців і обіймати всі аспекти подружнього життя. Що більше може зробити Католицька Церква? Владика припускає, що до такої підготовки можна залучити фахівців – психологів, фахівців сімейного життя, природного планування сім’ї і т.д.

Але основним завданням Церкви є проголошувати правду, бо в ній сила. «Віруючі католики ще недостатньо знають вчення Церкви про сім’ю. І священики недостатньо глибокого пізнали це вчення. Нам потрібно працювати нашими родинами. Їх формувати, готувати до шлюбу. І тих, що одружилися, - це теж питання – як їх потім провадити», - сказав єпископ Віталій.

Повний запис програми слухайте тут.