Єпископи Болівії про спротив совісті медичного персоналу щодо аборту
  • Нед, 16/11/2014 - 15:18

Ще один заклик про право ненароджених на життя зробили єпископи Болівії. Вони також закликали забезпечити право на спротив совісті всім працівникам  служби охорони здоров’я, які відмовляються робити аборт. Таку позицію представив у спеціальному повідомленні голова місцевого єпископату Архиєпископ Оскар Омар Апарісіо Сеспедес.

«Хочемо Болівії, в якій гарантуватиметься право на життя з моменту зачаття до природної смерті, і в якій також поважатимуть і визнаватимуть спротив совісті працівників служби охорони здоров'я, які відповідно до своєї совісті не можуть робити аборту» – сказав Архиєпископ Апарісіо. Ці слова єрарха також є в підсумковому документі розпочатого пленарного засідання єпископату цієї країни.

Нещодавно Конституційний суд постановив, що аборт є незаконним у Болівії. Винятком є ситуації, коли дитина зачата в результаті зґвалтування або інцесту, а також, коли вагітність є загрозливою для життя жінки. Це рішення суду є відповіддю на запит групи феміністок у вересні. Вони домагалися депеналізації абортів і не покарання для жінок, які вже зробили аборт. Лікарі та медичний персонал не могли би відмовитися від того, щоб робити аборт, посилаючись на релігійні міркування. Вважається, що досі незаконно роблять аборти від 40 до 80 тис. жінок.

Болівійські єпископи підтвердили, що аборт не є вирішенням проблем цієї країни. Потрібні структурні та тривалі реформи для викорінення бідності, торгівлі наркотиками, кризи правосуддя і атмосфери небезпеки.

Архиєпископ Апарісіо наголосив, що Церква вимагає, щоб у Болівії «система освіти поважала право батьків виховувати дітей відповідно до своїх релігійних переконань, без нав'язування держави всім однієї ідеології, як вона намагається це робити».