Єпископи Євросоюзу виступили проти сурогатного материнства
  • Срд, 25/02/2015 - 12:03

Сурогатне материнство, експлуатація жіночого тіла і торгівля людьми були в центрі конференції Європарламенту в Брюсселі, присвяченій гідності людини. Конференція була організована в понеділок 23 лютого робочою групою з біоетики при Комісії єпископатів Європейського союзу. Прозвучав заклик до політиків, заснований на конкретних прикладах і розумних обґрунтуваннях, відкинути сурогатне материнство як практику, яка суперечить гідності людини.

Ця конференція, пояснив генеральний секретар Комісії єпископатів Євросоюзу отець Патрік Дейлі, мала на меті обговорити різні питання біоетики та медицини з тим, щоб протягом року представити Європейському парламенту чітко сформульовану думку в контексті Євросоюзу. Особливо це стосується питання про сурогатне материнство. Цей законодавчий контекст дуже обмежений, оскільки Європейський парламент представляють  і країни, де сурогатне материнство є законним. Мова йде про Великобританію і Грецію, де ця практика легалізована.

При цьому переважна більшість європейських держав або виступає проти легалізації сурогатного материнства, або не має чіткої позиції з цього питання. На даний момент, пояснив о. Дейлі, в законодавстві країн-членів ЄС спостерігається якась двоїстість. Під час конференції, організованої європейськими єпископами, була виражена позиція Католицької Церкви, обґрунтована цілком раціонально як для такої складної проблеми, що викликає великі емоції.

Чому ж Церква говорить «ні» сурогатному материнству? «З багатьох причин, - відповідає представник Комісії європейських єпископатів. - По-перше, йдеться про використання жінки, про те, що це йде врозріз з основоположними принципами прав людини».

Європейські єпископи сподіваються, що після оприлюднення виробленого ними документа його аргументи будуть використовуватися в громадських дебатах на цю тему, а політики візьмуть на себе відповідальність знайти правове рішення відповідно до моральних принципів, які захищають католицькі єпископи. Ці дебати повинні зміститися з ідеологічної стежки на раціональну.