Єпископи Канади на річницю візиту Папи: він уможливив дійсність примирення
  • Чтв, 27/07/2023 - 13:16

«Протягом тих днів з Папою Франциском у Канаді ми розпізнали в ньому Господнє милосердя, яке він нам запропонував», – зазначає Президент Єпископської Конференції Канади єпископ Раймонд Пуассон в прес-релізі місцевого єпископату з нагоди першої річниці Апостольської подорожі Папи Франциска до Канади. В комюніке йдеться, серед іншого, про ініціативи, здійснені місцевою Церквою в контексті побудови нового етапу стосунків з корінними народами.

У середу, 26 липня 2023 р., Єпископська Конференція Канади опублікувала прес-реліз з нагоди річниці Апостольської подорожі Папи Франциска до Канади, що тривала від 24 до 30 липня 2022 року. Єпископи пригадують, що Святіший Отець назвав цю подорож «покаянним паломництвом», і підкреслюють, що це був важливий крок на шляху до нового етапу в стосунках між Церквою та корінними народами, як у Канаді, так і за кордоном.

Папа : «Прошу прощення»

В комюніке процитовані слова Єпископа Риму, які він виголосив під  час відвідин місцевості Масквачіс в провінції Альберта, де зустрівся з представниками корінних народів: «Я тут, бо першим кроком цього покаянного паломництва між вами є знову попросити пробачення та сказати вам від щирого серця, що мені дуже прикро: прошу прощення за способи, якими, на жаль, багато християн підтримали колонізаційну ментальність могутніх, які гнобили індіанські народи. Мені дуже прикро. Прошу прощення, зокрема, за ті способи, якими члени Церкви та чернечих спільнот співпрацювали, також і через байдужість, з тими проектами тогочасних урядів культурного знищення та примусової асиміляції, вершиною яких стала система шкіл-інтернатів».

Вдячність очільника єпископату

Прес-реліз подає також слова Президента Єпископської Конференції Канади єпископа Раймонда Пуассона, який, згадуючи минулорічну подію,  зауважує: «Протягом тих днів з Папою Франциском у Канаді ми розпізнали в ньому Господнє милосердя, яке він нам запропонував. Ми усвідомили, що присутність Святішого Отця вимагала великих особистих і фізичних зусиль з його боку, але ми також знали, наскільки важливими були його зустрічі з корінними народами і досі вони є живим вираженням спільних зусиль – Святішого Отця з Церквою в Канаді – спрямованих на те, щоб «прямувати разом» і відкривати нові горизонти надії в наших спільнотах».

Ініціативи задля того, аби прямувати разом

За цей рік після візиту Святішого Отця, Єпископська Конференція Канади здійснила ряд важливих ініціатив, серед яких – публікація чотирьох пастирських листів про примирення з корінними народами, які стали результатом кількох місяців зустрічей з корінними народами на єпархіальному чи регіональному рівнях; створення спеціального фонду Indigenous Reconciliation Fund (IRF), який вже фінансує понад 50 проектів, що спрямовані на зцілення та примирення; публікація у червні 2023 року вказівок, щоб допомогти дієцезіям розробити власну політику щодо їхніх архівних записів, пов’язаних з корінним населенням.

Канадські єпископи згадують також, що Архидієцезія Едмонтону створила відеоролик під назвою «Папський візит. Рік по тому», в якому говориться про візит Папи Франциска «як про значний крок на шляху до зцілення та примирення, зазначаючи, що праця та зобов’язання триватимуть». «Це свідчить про те, що візит Святішого Отця уможливив не лише ідею, але й дійсність примирення», – наголошується в комюніке.