Іспанія: священник постане перед судом за критику ісламу
  • Срд, 20/03/2024 - 13:10

В Іспанії католицький священник постане перед судом за критику ісламу. Його звинуватили у “злочині на ґрунті ненависті”. Отцеві загрожує до трьох років ув’язнення.

У 2017 році о. Кустодіо Баллестер, священник архідієцезії Барселони, нині вікарій парафії св. Себастьяна в Бадалоні взяв участь у програмі Alerta Digital, яка обговорювала загрози, які становить радикальна ісламістська ідеологія. Там він заявив, що "радикальний іслам має намір знищити християнську цивілізацію і зрівняти Захід із землею". Він також зазначив, що “в ісламістському середовищі не кожен здатний на акти насильства, але, на жаль, святими вважаються смертники, які забирають із собою [в могилу] тих, кого вважають «невірними»”.

На ці слова відреагувала асоціація “Мусульмани проти ісламофобії”, яка має невелику кількість членів, але фінансується з бюджету каталонської влади. На його думку, жертвами злочинів на ґрунті ненависті начебто є всі мусульмани.

Прокурор Малаги Марія Тереза Вердуго вимагає для священника передбачене максимальне у таких випадках покарання у вигляді трьох років позбавлення волі – це максимальне покарання через його статус католицького священника. Цей статус робить його особливо небезпечним, оскільки, за словами прокурора, його подальше священницьке служіння дало б йому змогу переконувати натовпи і таким чином поширювати ненависть, що викликало б такі ж заяви, як ті, в яких його звинувачують.

“Я готовий”, — заявляє о. Баллестрер, посилаючись на право на свободу слова. Він вважає, що його заява не може бути підставою для покарання, оскільки він говорив не про всіх мусульман, а лише про "радикальних екстремістів, агресивний ісламізм".

Переклад за ekai.pl.