Кардинал Берк про стан світу та Церкви
  • Птн, 15/12/2023 - 15:42

Кардинал Реймонд Берк, який останніми тижнями займав важливе місце в новинах після повідомлення про те, що Папа Франциск забрав його зарплату та квартиру у Ватикані, під час Літургії з нагоди свята Богородиці Гваделупської 12 грудня, детально роздумував про стан світу та Церкви.

«Під час об’явлень Богородиці Гваделупської місіонерська Церква на території сучасної Мексики переживала, здавалося, неможливі випробування: жорстокий конфлікт між корінними американцями та іспанськими дослідниками та поселенцями, а також диявольська практика масових людських жертвоприношень з боку язичників», – нагадав 75-річний кардинал у своїй проповіді, виголошеній у храмі Богородиці Гваделупської в Ла-Кросс, штат Вісконсин.

Кардинал, префект-емерит Апостольської Сигнатури — найвищого суду у Ватикані — зазначив, що в 1531 році «наш Господь послав Пресвяту Діву, щоб показати шлях до порядку та миру в нашому особистому житті та в суспільстві, а саме Христа», пише CNA.

«Через її об’явлення та постійну присутність на чудодійній тільмі святого Хуана Дієго, Богоматір Гваделупська показала єпископу та всій Церкві, що шлях до подолання зла та поширення добра — це навчати правди, молитись повсякчас і жертвувати всю нашу любов Богові у священному поклонінні та практикуванні істини в любові», – продовжив він.

Про місію Церкви сьогодні

Далі прелат зазначив, що «Церква в наш час стоїть перед подібними, здавалося б, неможливими викликами. Саме людське життя, шлюб і сім’я, а також практика віри зазнають постійних нападів з боку культури, яка відмовляється визнавати Бога і підкорятися Його заповідям».

«Сьогодні багато хто жорстоко повстає проти Бога, Який об’являється нам через розум і, найбільш повно і досконало, через католицьку віру. Повстання ввело в оману навіть членів містичного тіла Христа, спонукаючи їх залишити Христа та Його шлях, ведучи їх до відступництва. Що нам робити? Що робити Церкві?»,- запитав він.

Кардинал зауважив, що «дехто, навіть серед єпископів, сказав би нам, що Церква має змінити своє вчення, своє священне богослужіння та свою дисципліну, щоб пристосуватися до культури».

«Вони говорять про необхідну зміну парадигми або погано визначений Синодальний шлях, який проголошує, що всі вітаються в Церкві, не чітко вказуючи на навернення до Христа, яке є необхідним для того, щоб бути членом Його містичного тіла», — продовжував він.

Потім кардинал Берк зауважив, що ці члени Церкви “забувають, що цар у притчі про весільний бенкет, який прийняв усіх, “добрих і злих”, на весільний бенкет для свого сина, коли побачив “чоловіка, який не мав весільного вбрання”, вигнав його з бенкету. Наш Господь завершує притчу про весільний бенкет застереженням: «Багато покликаних, але мало вибраних».

«Так, – наголосив він, – наш Господь хоче, щоб усі ми брали участь у бенкеті божественної благодаті, але ми не можемо цього зробити, якщо наші серця, єдині з непорочним серцем Марії, не спочиватимуть у Його Найсвятішому Серці, якщо ми не дозволимо, щоб ми були одягнені в Нього в нашому щоденному житті”.

Святість у повсякденному житті

Префект-емерит наголосив, що «шлях Церкви в сьогоднішній кризі такий самий, як і завжди: навчання депозиту віри та всіх багатств католицької віри, щоденна молитва та поклоніння Богу «в дусі і в істині», а також добре і святе щоденне життя”.

Нагадавши, що святий Іван Павло ІІ пояснював, що світ не врятується відкриттям «якоїсь чарівної формули» чи «винаходженням нової програми», кардинал наголосив, що шлях спасіння – це «живий Ісус Христос для нас у Церкві».

«Програма, що веде до свободи і щастя, — це, для кожного з нас, святість життя відповідно до нашого життєвого стану та конкретних дарів, якими нас обдарував Бог», — наголосив кардинал.

«Саме до святості життя у Христі привертає нас Мати Божа Гваделупська. Залишаючи буденність нашого повсякденного життя, щоб здійснити паломництво до її святого місця, вона показує нам надзвичайність нашого повсякденного життя у Христі», – пояснив кардинал Берк.

Богородиця Гваделупська веде нас до Христа

Кардинал зауважив, що «причиною нашої сьогоднішньої радості, причиною нашої постійної радості, причиною нашої вічної радості є Христос, Бог - воплочений Син, Якого Його Діва Мати привела на світ і до Якого завжди притягує нас, показуючи нам, що Він, який сидить праворуч Бога Отця у славі, також перебуває з нами у своїй святій Церкві, яку ми разом з Дівою Марією справедливо називаємо Матір’ю».

«Христос є здійсненням найпотаємнішого бажання людини: пізнати Бога, любити і служити Йому», — продовжив він.

«Мати Христа, яку Він дав нам як нашу матір, коли помирав на хресті, у своїй материнській любові завжди веде нас до Нього словами, які вона сказала до розпорядників вина на весільному бенкеті в Кані: «Робіть все, що він вам скаже», — сказав він.

На завершення кардинал Берк заохотив вірних: «Давайте тепер, під материнською опікою Богородиці Гваделупської, повністю віддамо наші серця нашому Господу в Його Євхаристійній жертві».

«Нехай святість єдності нашого серця з Його Найсвятішим Серцем через Найсвятіше Таїнство вівтаря засяє в кожній нашій думці, слові та вчинку», – завершив він.