Кардинал Мюллер: Церква допускає вбивство з метою самооборони
  • Срд, 06/04/2022 - 11:45

Український народ не лише може, але повинен застосовувати принцип самозахисту. Якщо людина не вб’є, тоді загине сама, що показують нам останні тижні війни в Україні – сказав кардинал Герхард Людвіг Мюллер, колишній префект Конгрегації науки віри.

«Бог дав нам заповідь декалогу «Не вбий», але якщо хтось є агресором і приходить, щоб нас вбити, тоді ми маємо не лише право, але й обов’язок захищатись», - коментує кардинал Мюллер.

Єрарх наголосив, що у випадку російської агресії в Україні, український народ не лише може, але повинен застосовувати принцип самозахисту. «Якщо людина не вб’є, тоді загине сама, що показують останні тижні», - сказав кардинал.

Колишній префект Конгрегації науки віри зазначив, що «вбивство людини, в тому числі й агресора, з точки зору віри ніколи не є чимось позитивним». «Вчення Католицької Церкви чітко говорить, що вбивство людини не повинно бути першочерговим наміром, але т.зв. засобом самооборони», - сказав кардинал Мюллер.

За його словами, «вбивство агресора не є заслугою». «Хвалитись тим, скільки ворогів нам вдалось вбити, є певним збоченням. Християнин повинен сприймати вбивство в категоріях самозахисту».

Кардинал Мюллер визнав, що віруючі особи можуть мати моральну дилему перед обличчям необхідності вбити агресора.

«Якщо солдати по своїй природі є добрими людьми, то в конфронтації з ворогом вони стають перед дилемою і внутрішнім терпінням, пов’язаним із фактом, що були змушені когось вбити на війні. Декому не вдається дати собі з цим раду. На практиці, таку ситуацію у психічному вимірі неможливо вирішити. Тут маємо справу із свого роду патом», - сказав єрарх.

Він нагадав, що у випадку закидів сумління можуть допомогти таїнства покути і примирення. «Людині, яка жаліє за вчинене, Бог завжди дає своє прощення», - зазначив він.

Кардинал Мюллер звернув увагу на те, що «є люди, які навіть під час війни не здатні вбити ворога і це слід поважати».

Єрарх також нагадав, що відповідно до Женевської конвенції від 1949 року, не дозволено вбивати полонених та невинних осіб.