Кардинал Мюллер радить єпископу Стрікленду: Не відмовляйся від свого служіння, залишись
  • Чтв, 21/09/2023 - 17:54

Єпископ Джозеф Стрікленд з Техасу не повинен поступатись,- вважає кардинал Герхард Мюллер, колишній префект Конгрегації науки віри. Єрарх нагадує, що Папа не має влади усувати єпископів лише тому, що хтось фальшиво звинувачує їх в тому, що вони – його вороги. Франциску слід краще зайнятись єпископами-єретиками, а не тими, хто побожно виконує свою місію.

«Страшно, що єпископові Стрікленду закидають зловживання урядом, що суперечить Божому закону щодо єпископського служіння»,- каже він.- «Якщо б я хотів щось порадити єпископові Стрікленду, то щоб він в жодному випадку не відходив від служіння».

Кардинал Мюллер нагадав, що Папа може усунути єпископа з єпархії лише у випадку, якщо той допустився дуде серйозної провини: єресі, схизми, апостазії чи якоїсь вкрай несвященничої поведінки. Як приклад він навів благословення єпископом гомосексуальної пари.

«Відповідно до католицького вчення, Папа у жодному разі не є власником Церкви, але, як наступник Христа, є для Вселенської Церкви першим слугою Господа» – наголосив кардинал Мюллер. Він нагадав, що сам Господь Ісус сказав до св. Петра: «Геть, сатано, від мене! Ти мені спокуса, бо думаєш не про Боже, а про людське» (Мт. 16,23).  

«Папа немає жодної влади, даної Христом, щоб залякувати добрих єпископів, які слідують прикладу Христа, Доброго Пастиря, діють відповідно до єпископського ідеалу ІІ Ватиканського собору і освячують Боже стадо в ім’я Христа, навчають його і провадять – переслідувати їх лише через те, що фальшиві друзі Франциска звинувачують добрих єпископів у тому, що вони є ворогами Папи. А в той час єретики і неморальні єпископи можуть робити, що завгодно», - каже кардинал Мюллер.

У зв’язку із дуже традиційною позицією єпископа Стрікленда і його подекуди різкими висловлюваннями на адресу синодальності та дивних рішень самого Франциска, Ватикан хоче запропонувати йому відійти від служіння. Єпископ Стрікленд оголосив, що не хоче відходити.