Кардинал Мюллер: якщо Папа впадає у єресь, то може автоматично втратити свій уряд
  • Чтв, 17/11/2022 - 16:24

Об’явлені істини у Церкві, що базуються на словах Святого Письма і Апостольській Традиції, мають статус непомильності, і немає авторитету, який міг би їх змінити – говорив у інтерв’ю для katch.net колишній префект Конгрегації науки віри кардинал Герхард Мюллер.

За його словами, якби Папа, який є приватною особою, заперечував ті істини, які магістеріум подає для вірування, то автоматично б втратив свій уряд.

«Догматичні заяви можуть бути непомильними, якщо їхня суть виходить із Святого Письма та Апостольської Традиції (…) і якщо вони були формально подані для вірування через відповідний авторитет магістеріуму Папи та єпископів, за натхненням Святого Духа, як істина, об’явлена Богом», - пояснив німецький кардинал під час розмови.

Помилкою є вважати, що такого типу навчання може змінити Святійший Отець чи собор – продовжив він. Як приклад правд віри, які жодна з вище згаданих інстанцій не може уневажнити, кардинал вказав зарезервування таїнства священства виключно за чоловіками, а також подружжя – між чоловіком і жінкою.

Основною темою інтерв’ю було «межі папської влади». На думку кардинал Мюллера, якби Папа намагався заперечувати однозначні, подані вище заяви Магістеріуму, то міг би втратити свій уряд. «В крайньому випадку Папа міг би стати єретиком як приватна особа і таким чином втратити свій уряд, якби спротив Об’явленню і догматичній науці був би виразним», - ствердив кардинал.

Схоже теологічне тлумачення колись надав св. Роберт Беллармін, доктор Церкви періоду контрреформації. «Папа, який відкрито є єретиком, сам по собі перестає бути папою і главою в той самий спосіб, в який перестає бути християнином і членом Тіла Церкви. З цієї причини його може засудити і покарати Церква», - йдеться в другій книзі богослова від назвою «Про Папу Римського».