Кардинал Паролін: посол Папи – це знак примирення між народами
  • Нед, 13/08/2023 - 14:59
Державний Секретар Святого Престолу відвідує Анголу, де уділив єпископське рукоположення Апостольському нунцієві в Пакистані Джермано Пенемоте, першому уродженцеві Анголи, що став нунцієм.

«Щоб бути миротворцем, який заслуговує на довіру, щоб нести примирення, яке дарує Бог, щоб бути послом добра, потрібно, перш за все, любити Любов і любити ближнього так, як полюбив Христос, аж до того, щоб зійти на хрест», – сказав кардинал П'єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, уділяючи єпископські свячення Преосвященному Джермано Пенемоте, якого Папа Франциск 16 червня призначив Апостольським Нунцієм в Пакистані. Богослуження відбулося в Ондживі в Анголі в суботу, 12 серпня 2023 року. Архиєпископ Пенемоте є першим сином ангольської землі, покликаним на служіння папського представника. З цієї нагоди кардинал Паролін перебуває з кількаденним візитом у цій африканській країні, щоби «підкреслити важливість цієї події та розділити радість».

Знак миру та єдності

Під час проповіді Державний Секретар Святого Престолу зазначив, що нововисвячений архиєпископ «покликаний бути амбасадором Святішого Отця, послом Святого Престолу, амбасадором Христа». Йдеться про «честь і захоплюючу місію». Звертаючись до нього, проповідник нагадав, що він посланий, щоби бути «знаком примирення між народами та державами, знаком єдності й солідарності між Церквами». Саме в цьому, за його словами, полягає місія кожного папського представника.

Нунції є «знаком глибокого і остаточного примирення між Богом і людиною, між Творцем і творінням, між прагненням до істини, справедливості і щастя, вписаним в глибині кожної людини, і неспокійною історією людства, з її досягненнями і трагедіями, яка знаходить своє повне відкуплення і завершення тільки в об'явленні Христа Господа», – сказав кардинал Паролін, додаючи, що нунції є посланцями «доброї новини для людей, даючи їм знати, що вони не приречені повторювати в нових формах типові трагедії, що походять з воєн і братовбивчої боротьби». Навпаки, приймаючи «слово примирення, принесене Христом», вони запрошені «визнати один одного братами і сестрами», а відтак, «всіма засобами трудитися над розбудовою та зміцненням шляхів миру, солідарності та цивілізованості».

Виклики для нунція а Пакастані

Звертаючись до архиєпископа Пенемоте, кардинал Паролін підкреслив, що після тривалої підготовки на служінні в різних апостольських нунціатурах, він тепер готується розпочати місію Апостольського нунція в Пакистані, «країні з великим потенціалом, але яка змушена долати складні виклики; країні з мусульманською більшістю, де, поза межами чинних норм, не завжди легко забезпечити повну повагу до прав релігійних меншин». Тут проживає близько півтора мільйона католиків, яким новий нунцій зможе «засвідчити увагу Папи і Святого Престолу», щоб, «відчуваючи міцний зв'язок з вселенською Церквою, вони могли зміцнитися у вірі і шукати шляхи діалогу з віруючими ісламу та інших релігій». Цей діалог «дуже необхідний, якщо ми хочемо уникнути будь-якої загрози маніпуляції релігією і неприйнятного виправдання насильства».