Кардинал Паролін: релігійна свобода – це один із стовпів прав людини
  • Суб, 08/07/2023 - 17:34
В інтерв’ю для італійського телебачення кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, поділився думками про ситуацію з релігійною свободою, що включає також концепцію чоловіка та жінки і захист сім’ї.

«Релігійна свобода є одним із стовпів прав людини. Церква завжди це стверджувала, бо вона торкається сумління і найбільш сокровенної частини людини, і це стосується кожного, навіть невіруючого», – наголосив кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар Святого Престолу, в нещодавньому інтерв’ю для італійського суспільного мовника RAI. Частина розмови, яку провадив ватиканіст Іньяціо Інґрао, торкнулася 75-річчя загальної декларації прав людини, й у цьому контексті прозвучало запитання про те, чи не існує, насамперед на Заході, загроза для релігійної свободи з боку cancel culture та ідеологічної колонізації.

Кардинал Паролін зауважив, що йому здається, що сьогодні «здійснюється спроба дедалі більше зменшувати простір для релігійної свободи». І в той час, як з одного боку бачимо «постійні атаки на місця культу», «переслідування в різних частинах світу», то з іншого – «спроби завадити вірі та моралі мати голос у громадській площині». «Я вважаю, що в цю річницю слід згадати про всі фундаментальні права людини, як вони представлені в Хартії, яка була прийнята 75 років тому, і особливу увагу також звернути на питання релігійної свободи, що, як говорив святий Іван Павло II, є лакмусовим папірцем щодо пошани до всіх інших прав», – підкреслив очільник ватиканської дипломатії.

Сприяти людству загалом і кожному чоловікові та жінці зокрема

«Чи це стосується також концепції чоловіка і жінки?» – запитував журналіст, на що Державний Секретар Святого Престолу відповів ствердно. «Ми просимо про можливість публічно висловлювати своє бачення чоловіка і жінки», – сказав він, підкреслюючи, що йдеться про бачення, яке випливає із Євангелія та вкорінене в переданні Церкви та спроможне «по-справжньому оберігати, захищати і сприяти людині та людству загалом і кожному чоловікові та жінці зокрема». «Пропозиція Церкви випливає з цього, вона не є нав'язуванням певного бачення. Ми віримо, що дійсно можемо допомогти чоловікам і жінкам бути собою і бути щасливими, дотримуючись цих цінностей, натхненних Євангелієм», – зауважив кардинал Паролін, звертаючи також увагу на те, що іншою критичною точкою, що заслуговує більшої уваги, є становище сім’ї.

«Бо якщо існують добрі сім'ї, то існують і добрі суспільства. Ми щиро віримо, що сім'я – це клітина суспільства: якщо клітини здорові, то й організм здоровий. Саме з цього позитивного бачення завжди випливають наші старання, які іноді не сприймаються. Я розумію, що увійти в таке бачення нелегко: наші зусилля полягають у тому, щоб запропонувати християнське бачення сучасному світові», – наголосив Державний Секретар Святого Престолу.