Кардинал Паролін: треба змінити спосіб життя, щоб долати кліматичну кризу
  • Втр, 07/11/2023 - 15:35
Державний Секретар Святого Престолу бере участь у Глобальному саміті релігій щодо дій у царині клімату, що відбувається в Абу-Дабі. В інтерв’ю для ватиканських медіа він розповів про зусилля Святого Престолу та Папи з огляду на 28-му кліматичну конференцію ООН, зауваживши, що хоч йдеться про питання світського характеру, воно торкається також і релігійних лідерів, оскільки включає етичний вимір.
 

Тридцятка лідерів і представників різних релігій у понеділок, 6 листопада 2023 р., поставили в Абу-Дабі підписи під спільною декларацією про зусилля релігій у боротьбі з кліматичними змінами. Сталося це під час Global Faith Summit on Climate Action, співорганізатором якого є Святий Престол. У церемонії підписання взяв участь також кардинал П’єтро Паролін, Державний Секретар, який в інтерв’ю для ватиканських медіа поділився думками про значення релігій у глобальних заходах протидії кліматичним змінам.

Релігії нагадують про моральний обов’язок

Відповідаючи на запитання про те, якою може бути роль релігійних лідерів у питанні, яке є радше світським, кардинал Паролін погодився із таким ствердженням, адже ним займаються політики, вчені, тощо. «Але я думаю, що роль релігійних лідерів пов’язана з тим фактом, що в цьому присутній також етично-моральний вимір, який дуже підкреслює Святий Престол. Тому я думаю, що релігійний лідер може щось сказати на рахунок цього, щоби додати мотивації зусиллям, які докладає світ для долання цієї проблеми», – сказав він, зазначивши, що Папа дуже зацікавлений цією тематикою, про що свідчать енцикліка «Laudato si'», яка стала «орієнтиром для багатьох світових лідерів та урядів у контексті Паризької кліматичної конференції», а тепер – «Laudate Deum».

Два аспекти зусиль Святого Престолу

«Звичайно, Святий Престол зацікавлений у всіх аспектах проблеми, у зменшенні викидів парникових газів, у проблемі підвищення рівня моря і так далі. Але наша основна увага зосереджена на двох речах, на двох конкретних питаннях. Перше – це спосіб життя. Недостатньо інвестувати більше грошей, що не означає, що не важливо інвестувати гроші, але цього недостатньо. Ми дійсно повинні змінити свій спосіб життя, щоб не шкодити створінню, не шкодити природі, але бути відповідальними управителями, як сказав Папа. Це завдання, яке Бог доручив людству, коли створив його. Інший момент – це виховання. Це важливий момент, виховання нових поколінь, щоб по-іншому використовувати ресурси цього світу. І в цьому полягають універсальні, всесвітні зусилля Святого Престолу», – підкреслив Державний Секретар, нагадуючи, що Святий Престол підписав Паризьку угоду та виконує свою частину зобов’язань у тому, що стосується Держави-Міста Ватикану, впроваджуючи конкретні заходи. «Звичайно, наша держава дуже маленька, тому ми не маємо значного впливу на це явище, але ми вважаємо, що можемо зробити великий внесок у виховання нових поколінь щодо правильного використання ресурсів цього світу», – додав кардинал Паролін.