Кардинал Уелле: понтифікат Бенедикта XVI став шансом для Європи
  • Нед, 19/04/2015 - 17:25

19 квітня - 10-та річниця обрання на Папський престол кардинала Йозефа Ратцінґера. Кардинал Марк Уелле, один з найближчих співробітників Папи-емерита, префект Конгрегації у справах єпископів, ділиться своїми спогадами:

Понтифікат Бенедикта XVI був «шансом для Європи», вважає кардинал Уелле. Папа Ратцінґер нагадав Європі про її християнське коріння, а його промови в Парижі, Лондоні та Берліні залишаться орієнтиром для майбутнього нашого континенту. Папа Ратцінґер вніс значний внесок у відносини між вірою і наукою, в тому числі за допомогою своїх енциклік. В апостольському посланні "Verbum Domini" і в книзі «Ісус з Назарету» Бенедикт XVI «зблизив екзегетику і богослов'я як в теорії, так і на практиці». Ще один скарб його понтифікату полягає в містагогічних проповідях, які були справжньою школою проповідування.

Кардинал Уелле вважає, що між Папою Бенедиктом XVI і Папою Франциском є надзвичайна спадкоємність, незважаючи на різницю стилів і харизми. Ця спадкоємність стосується реформи Курії, боротьби з розбещенням малолітніх, фінансової прозорості Ватикану, сім'ї, нової євангелізації та тлумачення Другого Ватиканського собору.

Після того як Папа Ратцінґер зрікся престолу, його моральний авторитет «виріс ще більше», говорить кардинал Марк Уелле, «і його молитва є великою підтримкою для наступника».

Папа Бенедикт XVI - це людина «смирення і терпіння: як зі співробітниками, так і з зрадниками», розповів кардинал Уелле. Він виявляв ці якості посеред великих труднощів і нападок мас-медіа. «Я думаю, що він зумів взяти свій хрест і йти за нашим Господом», - говорить один з найближчих співробітників Папи Бенедикта.