Кастель Ґандольфо: папська обсерваторія запрошує на екскурсію
  • Срд, 16/08/2023 - 22:46
Починаючи з місяця серпня відкрито можливість відвідати Ватиканську обсерваторію, що розташована при Папському палаці в Кастель Ґандольфо. В експозиції можна побачити зразки місячного каміння та метеорити, рідкісні тексти та витвори мистецтва на тему астрономії.

Подорож серед зірок, не покидаючи Землю: це те, що, починаючи від серпня 2023 року, пропонує Ватиканська обсерваторія, розташована в літній резиденції Римських Єпископів у Кастель Ґандольфо поблизу Риму. Ініціатива відбувається у співпраці з Ватиканськими музеями, які вже організовують відвідини Папського палацу та прилеглого парку. Під проводом експертів з астрономії відвідувачі зможуть відкрити для себе місячні породи, зразки метеоритів, а також рідкісні тексти та тематичні витвори мистецтва. У обсерваторії, зокрема, розміщені історичні й досі робочі телескопи «Carte du ciel» та телескоп Шмідта.

На стінах кімнат, відкритих для відвідування від 3 серпня, висять численні фотографії та макети, що демонструють зв'язок між різними Папами та обсерваторією впродовж багатьох років. Наприклад, є вражаюча фотографія, зроблена 20 липня 1969 року, на якій святий Павло VI дивиться на Місяць у телескоп за кілька годин до висадки «Аполлона-11», а на іншому знімку Папа звертається з благословенням до астронавтів. На ще одній світлині Венедикт XVI тримає в руці хустинку з метеоритом з Нахли, названим на честь єгипетської місцевості, де він був знайдений у 1911 році і вважається, що походить з Марса.

Історія обсерваторії

Ватиканська обсерваторія – це науково-дослідний інститут, безпосередньо підпорядкований Святому Престолу. Її історія сягає кінця 16 століття, коли в 1578 році Папа Григорій XIII запросив астрономів і математиків-єзуїтів з Римської колегії підготувати календарну реформу, яка була проголошена 1582 року, впровадивши так званий григоріанський календар. Спочатку обсерваторія діяла у Ватикані, але на початку 1930-х років минулого століття збільшення електричного освітлення, разом з бурхливим зростанням міста, зробило небо в Римі настільки яскравим, що астрономи вже не могли вивчати найслабкіші зірки. З цієї причини Папа Пій XI розпорядився перенести обсерваторію до літньої резиденції в Кастель Гандольфо. А 1981 року в Тусоні, штат Арізона, був заснований другий дослідницький центр – «Дослідницька група Ватиканської обсерваторії», і 1993 року в співпраці з обсерваторією Стюарда завершилося будівництво Ватиканського телескопа згідно з передовими технологіями на горі Грехем в Арізоні. Сьогодні Ватиканська обсерваторія співпрацює з багатьма міжнародними астрономічними інститутами, є членом Міжнародного астрономічного союзу, Міжнародного центру релятивістської астрофізики, а від 1986 року організовує в Кастель Ґандольфо літню школу астрономії.