Кенія за рік після вбивства християнських студентів
  • Срд, 06/04/2016 - 19:18

Кенійська єпархія Гарісса відзначила першу річницю нападів ісламських фундаменталістів з угрупування Аль-Шабаб на місцевий університет. Торік 2 квітня у Великий Четвер вони вбили там 148 студентів, більшість з яких християни, а десятки важко поранили.

Під час недільної Літургії єпископ Гарісса Джозеф Алессандро, мальтійський місіонер з ордену капуцинів, закликав віруючих молитися за жертв та їхні родини і за навернення вбивць.

Яка зараз ситуація в Гаріссі? На це запитання відповідає Томі Сіммонс з неурядової організації медичної допомоги в Африці AMREF (African Medical and Research Foundation), що діє там упродовж 60 років:
 «Є велике розчарування, тому що минулорічні атаки, на додаток до страшної бійні студентів, призвели до дуже серйозних наслідків на всій території. До 85 відсотків медичного персоналу і половина вчителів походили з інших частин Кенії. І через те, що терористи вбивали приїжджих людей і немусульман, після нападу на університет та інших подібних інцидентів, багато з них, відчуваючи небезпеку, покинули цю територію. Тільки в адміністративному окрузі Гарісса бракує ще близько 800 вчителів і багато працівників служби охорони здоров'я, тому закрили низку шкіл та лікувальних центрів. Це викликає невдоволення населення до держави, яка, здається, відсутня. Університет у Гаріссі знову відкрили в січні, але 700 приїжджих студентів не повернулися до навчання. Більшість з небагатьох, хто зараз навчається, це місцеві жителі, що повністю змінило характер університету. Сьогодні назва Гарісса асоціюється із загрозою для немусульман», – сказав Томі Сіммонс.