Коли рідним байдуже. Франківський Карітас допомагає важкохворій медичній сестрі
  • Срд, 12/06/2019 - 13:16

Свого часу вона допомагала хворим, а тепер сама потребує опіки та догляду. Надія Дзундза в минулому – медична сестра. Жінка хворіє розсіяним склерозом (церебро-спінальна форма, прогресуючий перебіг, псоріаз). Про хворобу, байдужість рідних та допомогу франківського Карітасу – з розповідей працівників.

На початках пані Надія могла ще сидіти в кріслі, а зараз жінка прикута до ліжка. Під час першого візиту мультидисциплінарної виїзної бригади Карітасу Івано-Франківська у жінки виявили пролежні, що виникли через недбале поводження родичів з хворою. Насамперед, пані Надія не мала комфортного ліжка, а вузький диван змушував її лежати в одному незручному положенні. Рідним було важко повертати хвору та проводити різні маніпуляції по догляду. Та найгірше, що кидалося в очі – це байдужість близьких до важкохворої.

Команда проекту «Домашня опіка» взялася забезпечувати хворій медичну допомогу та належний догляд. Лікар проекту спільно з координатором зв’язалися з хоспісною виїзною бригадою м. Івано-Франківська, до складу якої входить лікар-хірург та медичні сестри, які власне відповідають за проведення обробки та очистки ран та пролежнів у паліативних хворих у домашніх умовах. Патронажна медична сестра регулярно відвідувала хвору та робила перев’язки та заміну білизни, переодягання.

Бригада Карітасу взяла під контроль не лише хвору, а й родичів. Насамперед, духівник та психолог провели з ними роз’яснювальну бесіду щодо їхньої поведінки та забезпечення належного догляду. На дім доставлено протипролежневий матрац, білизну, засоби догляду, диван був розкладений працівниками, а родичів попередили, що у випадку неналежного поводження з хворою буде надіслано повідомлення до поліції, щоб там розібрались з фактами насильства в сім’ї. Психолог проекту теж взяла під контроль сім’ю – надавала психологічні консультації як для хворої, так і для її родичів, контролювала емоційну напругу.

Звичайно, після цих заходів стан хворої значно покращився, проте не повністю, так як хвороба прогресує, пролежні важко загоюються. Пані Надія й надалі перебуває під регулярним супроводом медичної сестри, лікаря та психолога, адже потребує постійного догляду.

Допомога важкохворим здійснюється у рамках проекту «Мережа центрів Домашньої опіки Карітас України, 2019», «Мережа центрів Домашньої опіки (Паліативна допомога), 2019.