Колишня резиденція Бенедикта XVI стане домом для контемплятивних монахинь з Аргентини
  • Пон, 13/11/2023 - 14:48

Монастир у серці Ватиканських садів, заснований святим Іваном Павлом ІІ, протягом майже десяти років був місцем проживання Бенедикта XVI після його зречення з уряду в 2013 році. Папа Франциск знову запросив монахинь, щоб звершували в ньому молитву в намірі Церкви.

Mater Ecclesiae, монастир у серці Ватиканських садів, який майже десять років був домівкою Папи-емерита, за розпорядженням Папи Франциска повертається дсвого первісного призначення. Тобто знову стає місцем проживання представників споглядальних орденів, «щоб підтримувати Святішого Отця в його щоденній турботі про всю Церкву через служіння молитви, адорації, прославлення і спокутування, будучи, таким чином, молитовною присутністю серед тиші і в самотності».

Про це йдеться в комюніке, поширеному ватиканською пресслужбою, в якому повідомляється, що Папа Франциск ухвалив це рішення власноруч написаним листом, датованим 1 жовтня 2023 року. Папа запросив монахинь Бенедиктинського ордену з абатства святої Схоластики з Вікторії, дієцезія Сан-Ісідро в Аргентині, «які великодушно прийняли запрошення» Святішого Отця. Шість монахинь розпочнуть своє служіння в монастирі на початку січня, сформувавши спільноту відповідно до статутів. Папа Франциск також розпорядився, щоби Губернаторство Держави-Міста Ватикану зайнялося всіма питаннями, що стосуються функціонування монастиря.

Нагадаємо, що святий Іван Павло ІІ своїм breve «Контемплятивне життя» від 25 березня 1994 року канонічно заснував у Ватикані монастир монахинь споглядального життя під назвою Mater Ecclesiae (Мати Церкви). Після свого історичного зречення 11 лютого 2013 року, Папа Бенедикт XVI висловив бажання проживати там, провівши там останні роки свого життя, супроводжуючи Церкву своїми молитвами аж до своєї смерті 31 грудня 2022 року.