Лауреатами премії Ратцінгера стали богослови з Лівану та Бразилії
  • Втр, 17/11/2015 - 10:36

Ліванець Наібль Хурі, який переклав арабською мовою праці Йосифа Ратцінгера, і бразилець Маріу ді Франса Міранда, що є впродовж десяти років членом Міжнародної богословської комісії, стали лауретами премії Ратцінгера за 1015 рік.

Про це повідомили 16 листопада у ватиканському фонді Йосифа Ратцінгера – Бенедикта XVI. Премію розміром 50 000 євро вручать 21 листопада.

Набіль Хурі, штатний професор Ліванського університету Бейрута, як запрошений лектор викладав у низці університетів Німеччини. Він написав багато богословських праць. Широку популярність ліванський теолог отримав завдяки перекладам арабською мовою творів кардинала Йосифа Ратцінгера, що став згодом Папою Бенедиктом XVI.

Хурі навчався в Німеччині, зокрема в університеті Регенсбурга, де був учнем Ратцінгера. Потім ліванський богослов продовжив освіту в паризькій Сорбонні, присвятивши свої наукові праці проблемам герменевтики на прикладі Лівану.

Сьогодні Набіль Хурі займає посади професора філософії та порівняльного літературознавства в Ліванському університеті та в Тюбінгенському університеті (Німеччина). Крім повного зібрання творів Ратцінгера він переклав арабською праці Канта, Гегеля і Гете.

Окрім великої кількості живих мов Хурі знає давньосирійську, давньоєврейську, латину і давньогрецьку.
Маріу ді Франса Міранда викладав догматичне богослов'я в папському католицькому університеті Ріо-де-Жанейро і на єзуїтському теологічному факультеті в Белу-Орізонті (Бразилія). Серед його інтересів – «нові виклики, що має останніми роками теологія», зокрема «теологія релігій» та «інкультурація віри», повідомив член наукового комітету Фонду Ратцінгера, іспанський Архиєпископ-єзуїт Луїс Франсіско Ладаріа Феррер.
Франса Міранда – автор 14 книг і понад 100 статей. Він також співпрацював як експерт з Національною конференцією єпископів Бразилії та Латиноамериканською єпископською радою. Упродовж двох п'ятирічних термінів бразильський теолог був членом Міжнародної богословської комісії, яку в той час очолював кардинал Ратцінгер.

Присудження Франсу Міранді престижної премії – також данина поваги Латинській Америці, яка «дала Церкві першого Папу-неєвропейця», зазначив Архиєпископ Ладарія Феррер.