“Марш Героїв” в місті Коломия
  • Втр, 24/05/2016 - 13:55

У понеділок 23 травня Правлячий архієрей Коломийсько–Чернівецької єпархії Кир Василій (Івасюк) брав участь у поході під назвою “Марш Героїв”, який організовувала міська і районна влада у місті Коломия.

Це свято встановлене на честь українських вояків - борців за вільну Україну, лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, опришків, українських січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА і діячів ОУН, а також сучасних героїв сьогодення, які загинули за нашу незалежність.

Розпочався хід від міської ратуші, а закінчився біля церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці (Монастирок),

У своєму слові владика підкреслив: “День 23 травня - це символ незборимості Української Нації. Це свято величі духу українських вояків, які загинули в боротьбі з ворогом і залишилися нескореними. Їхнім гаслом було “Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї”.

День Героїв плекає нових героїв, нових захисників незалежної України. Секрет виховання таких синів треба починати просто з дитинства. Любіться, поважайте один-одного, допомагайте завжди один-одному, будьте разом у радості та горі. Герої пожертвували собою заради кращого майбутнього тут на землі і продовжують заступатися перед Пресвятою Богородицею та Богом на небі за Україну. А ми в свою чергу маємо молитися за них просити їхнього заступництва.”

Також до слова запрошували представників міської та районної влади, сучасних героїв – захисників нашої держави та інших громадських та політичних діячів.

На завершення була відслужена панахида за всіх тих, хто поліг за волю і кращу долю нашої держави.

 

Слово владики Василя (Івасюка) на панахиді до Дня Героїв

Вступ. Пам’ятна хода в Коломиї від ратуші до цвинтаря "Монастирок" приурочена пам’яті Дню Героїв. Запрошую Вас, шановні коломияни, наша владо, інтелігенціє, разом з родинами, одягнути вишиванку і відсвяткувати цей День, помолившись за відважних борців за незалежність України при запаленій свічці.

І). Божі чесноти. Віра, надія та любов – три основні Божі чесноти. Вони є фундаментом нашого життя, основою світогляду, через який ми сприймаємо світ довкола. Та чомусь, нажаль, у сучасному світі, часто панують зовсім протилежні настрої душі. Безвір’я, безнадія, ненависть, які ведуть цілі народи до загибелі. На щастя з Божої ласки завжди є серця вірні Божим Заповідям. Вони готові показати іншим шлях до світла, правди та істинної свободи. У вірі, надії та любові зростають духом справжні сини та дочки України!

ІІ). День Героїв. День Героїв – це день пам'яті усіх українців, котрі боролися і захищали Україну. Місяць травень обрано для вшанування з наступних причин: у травні 1924 року загинув головний ідеолог державної самостійності України початку XX століття Микола Міхновський родом з Полтавщини; 25 травня 1926 року в Парижі від кулі більшовицького агента загинув головний провідник української національно-визвольної боротьби 1917-1921 років Симон Петлюра також родом з Полтави; 23 травня 1938 року в Ротердамі вибух бомби обірвав життя організатора українського націоналістичного руху, засновника та першого Провідника УВО та ОУН полковника Євгена Коновальця родом зі Львівщини.

ІІІ). День 23 травня - це символ незборимості Української Нації. Свято Героїв вшановує пам'ять видатних діячів українського визвольного руху від лицарів Київської Русі, козаків Гетьманської Доби, січових стрільців та вояків Армії УНР, УПА та діячів ОУН, а також до сучасних героїв Небесної Сотні. Це свято величі духу українських вояків, які загинули в боротьбі з ворогом і залишилися нескореними. Їхнім гаслом було "Здобудеш Українську державу або загинеш у боротьбі за неї".

День Героїв плекає нових героїв, нових захисників незалежної України. Секрет виховання таких синів треба починати просто з дитинства. Любіться, поважайте один-одного, допомагайте завжди один-одному, будьте разом у радості та горі. Тут можна згадати мужність Надії Савченко та інших військовополонених.

Висновки. Ми так мало знаємо історію нашого краю загалом. Тому сьогодні є чудова нагода починати пізнавати демонструє невтомну працю героїв заради української незалежності та свободи.

Герої пожертвували собою заради кращого майбутнього тут на землі і продовжують заступатися перед Пресвятою Богородицею та Богом на небі за Україну. А ми в свою чергу маємо молитися за них просити їхнього заступництва.

Будь добрим, усім допомагай, ніколи нікому поганого не чини і завжди усміхайся. Навіть на порозі смерті усміхайся. Герої боролися, усіх любили і всім прощали. І накінець хочеться процитувати уривок із вірша, присвяченого героям, Наталії Лавлєнцевої:

За чисті душі, що злетіли в небо Їм шлях високий Боже освяти І в мирі Господи прийми до себе. Слава Україні! Героям Слава!

Благословення Господнє на вас!
+єпископ Василій Івасюк

Правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ

виголошено в м. Коломия
23 травня 2016 р. Б.