Місіонер, визволений з полону ісламістів: Бог щодня чинив для мене чуда
  • Чтв, 04/01/2024 - 13:50

«Я відчував Божу опіку і спокій серця», – так розповідає про свій полон в руках ісламських фундаменталістів о. Ганс-Йоахім Льоре. Німецький монах був впродовж року ув'язнений у пустелі Малі терористами, пов'язаними з Аль-Каїдою. Його звільнили на свято Христа Царя, але лише зараз він починає ділитися своїм досвідом у полоні.

Монах належить до Конгрегації місіонерів Африки і майже 30 років працює в Малі. Вірні занепокоїлися, коли він не з’явився на Літургії, яку мав відправити, і його телефон не відповідав. Протягом року не повідомлялося жодної інформації про його місцезнаходження та стан здоров’я. Деталі звільнення залишаються оповитими таємницею, за винятком того, що до цього був причетний уряд Німеччини, пише wiara.pl.

Як зізнається у своїх свідченнях о. Ганс-Йоахім Льоре, він вважав, що його полон триватиме набагато довше. В руках ісламістів у цій країні досі перебуває співпрацівник німецької гуманітарної організації, викрадений у квітні 2018 року. Він сприймає повернення свободи як диво. «Я твердо вірю, що Бог і сьогодні творить чудеса, переважно через інших людей, але мені ніколи не спало на думку, що Він зробить це для мене», — пише він у своєму свідченні. Священник додає: «Цей рік в пустелі в Малі, від урочистості Христа Царя 2022 до урочистості Христа Царя 2023, дозволив мені відчути, що Бог день за днем творив для мене чудеса». Місіонер наголошує, що йому вистачало води та їжі, і Бог зберіг його від хвороб, навіть зубного болю. З ним не погано поводилися, йому не загрожували ні змії, ні скорпіони, яких він встиг вчасно «знешкодити».

Монах зізнається, що найбільшим чудом для нього було пережити ці 368 днів у молитві, у глибокому внутрішньому спокої та усвідомленні присутності Бога. «Я впевнений, що завдячую цим молитвам тисяч людей, християн і мусульман, у Малі та в усьому світі», — пише він, бажаючи кожному відчути «диво Різдва» та присутність Бога в їхньому житті щодня, як він.

Малі є однією з найменш сприятливих для християн країн. Там відбулись численні викрадення християнського духовенства. Ця країна протягом багатьох років є ареною нападів ісламських екстремістів, що почалися в 2012 році, а потім поширилися на сусідні Нігер і Буркіна-Фасо, дестабілізувавши ситуацію у всьому регіоні.