Митрополит Василій: Господь прийме наші жертви у старому році і перетворить їх на благословення у новому
  • Чтв, 14/01/2016 - 17:49

Десятки священиків та сотні вірних прибули 13-14 січня до Марійського духовного центру Зарваниця просити Божого благословення на Новий рік, а також привітати Архиєпископа і Митрополита Тернопільсько-Зборівського Василія (Семенюка) з іменинами.

Власне, цього дня Церква святкує празники св. Василія Великого, Новий рік за юліанським церковним календарем та Обрізання Господнє.

Працівники Курії Тернопільсько-Зборівської архиєпархії на чолі з Єпископом-помічником Тернопільсько-Зборівським Теодором (Мартинюком) побажали Митрополиту Василію доброго здоров’я для плідного служіння на благо Божого люду.

13 січня, ввечері, Владика Василій очолив урочисту Літургію у Соборі Матері Божої Зарваницької, благословив та вітав вірних з прийдешнім святом Нового року.

«Мало є на землі правдивого щастя, тому що багато людей шукають його поза Богом, - сказав у пастирському слові Митрополит Василій. – Гроші, слава, почесті не можуть ощасливити людину. Господь є джерелом щастя. Щасливі ті, що не прив’язаються надмірно до земних багатств, щасливі ті, що пам’ятають про свою безсмертну душу. Щасливі тихі, милосердні, миротворці, переслідувані за правду, бо їх є Царство Небесне».

«Він був прикладом блаженної та щасливої в Бозі людини», - сказав владика про святого св. Василія Великого та розповів про важливі віхи його життя, - його аскетичний спосіб життя та вміння боронити віру Христову перед єрессю Арія. Своєю мудрістю він перевищив всіх своїх вчителів та подивляв їх невинністю свого життя... Та найбільшої мудрості святий Василій набрався зі Святого Письма, над яким зранку до вечора розважав».

Вітаючи вірних із прийдешнім празником Нового року, високопреосвященний Василій сказав наступне: «Нашою спільною молитвою сьогодні складаємо подяку Богові за прожитий рік, з його світлими та темними сторінками. За те, що Господь мав опіку над Україною у тяжкі години її випробовувань, за те, що підкріпляв нас та надихав не покладати рук для розбудови нашої державності, для продовження розпочатої боротьби за нашу свободу. У старому році ми стали свідками великих небезпек для України та цілого світу, але одночасно стали свідками великого героїзму та самопожертви нашого українського народу. Ці приклади утверджують наші віру у те, що ці жертви були недаремними. Господь прийме їх та перетворить на джерело свого благословення у новому році. Бог благословляє тих, хто прагне свободи та справедливості».

Архиєпископ також закликав кожного користати у новому році з Божого милосердя, (адже саме 2016 рік в усій Католицькій Церкві проголошено Роком Божого милосердя). «Україна є тою землею, яка найбільше потребує цього милосердя. Маємо обов’язково відкрити для себе обличчя Милосердного Отця, яке Він являє світові в обличчі свого Єдинородного Сина.

На Святій Літургії співслужив з Митрополитом Василієм його помічник Владика Теодор.

Привітали Архиєпископа Василія та звернулися до вірних священики-капелани та воїни, які перебувають в зоні АТО. Після Святої Літургії було встановлено з ними зв'язок, а відтак ретрансльовано через гучномовець присутнім у храмі. Люди зі сльозами на очах слухали новорічні привітання від воїнів та отців, які пообіцяли твердо стояти на сторожі миру в Україні.

Відтак відбувся різдвяний концерт, вертепи та вистава «Меланка».