Мученики комунізму і релігійна толерантність - лейтмотиви візиту Папи в Албанію
  • Втр, 16/09/2014 - 22:01

Подорож папи Франциска в Албанію, яка відбудеться 21 вересня 2014 має дві головні цілі: вшанування пам'яті мучеників войовничого атеїзму та підтримка подальшого мирного співіснування між представниками різних релігій. Про це розповів журналістам о. Федеріко Ломбарді, глава Прес служби Святого Престолу 15 вересня 2014 р.

Йдеться про IV Апостольську подорож Святішого Отця за межі Італії. Крім того, Албанія стане першою країною європейського континенту, яку відвідає Франциск. Візит Понтифіка в цю маленьку балканську державу буде супроводжувати спогад про дві великі фігури: св. Івана Павла II, завдяки якому відбулося відродження місцевої Церкви і Мати Терезу з Калькутти - яку вважають справжньою національною героїнею не тільки місцеві католики. О. Ломбарді нагадав, що Іван Павло II відвідував Албанію 25 квітня 1993 г, незабаром після падіння комуністичного режиму. Тоді, в напівзруйнованому і приниженому катедральному соборі Скутарі - колись найбільшій католицькій святині на Балканах, він освятив чотирьох єпископів, чим дав початок єрархічному відновленню Церкви в Албанії.

Візит Папи Франциска, як і його попередника, буде одноденним. Він відвідає тільки столицю держави, Тірану, розповів глава Прес служби. Крім високопоставлених єрархів, до складу офіційної делегації, згідно недавно введеної Франциском традиції, увійде один із звичайних ватиканських службовців - на цей раз співробітник фотослужби газети "L'Osservatore Romano".

Подорож розпочнеться близько 7:30. Після прибуття до Тірани папа Франциск зустрінеться з Президентом країни, якому вручить цінний дар - факсимільну копію першого Міссала албанською мовою, надрукованого в 1555 г. Його оригінал зберігається в Апостольській бібліотеці Ватикану.

Євхаристію Понтифік буде служити на площі Матері Терези, в самому центрі Тірани. Він буде переміщатися на відкритому і неброньованому "папа-мобілі", що використовується під час аудієнцій у Римі. Промова Святійшого Отця перед молитвою "Ангел Господній" буде направлена до молоді. Після обіду з місцевими католицькими єпископами в будівлі Апостольської нунціатури, Папа проведе три важливі зустрічі: в Католицькому університеті він зустрінеться з лідерами місцевих релігійних громад, в катедральному соборі - з духовенством, а в центрі для дітей-сиріт "Ветанія" - з соціальними працівниками, благодійниками і, звичайно, самими дітьми.

Згідно з програмою візиту, Папа Франциск пробуде в Албанії близько 14 годин. Він повернеться до Ватикану близько 22.00.