Нагірний Карабах і контроль Азербайджану: знесений хрест, масовий виїзд 80% населення
  • Втр, 03/10/2023 - 16:13

На околицях Степанакерта в Нагірному Карабаху 29 вересня знесли 50-метровий хрест, який був другим за величиною в Європі. Про це, як пише сайт Всі разом!повідомляється у засобах масової інформації (ЗМІ) та телеграм-каналах.

В опублікованому відео, хрест спочатку стоїть, і водночас на його тлі літає військовий вертоліт, а через дві години бачимо, як хрест вже знаходиться на землі. Деякі ЗМІ припускають, що його знесли війська Азербайджану.

Як відомо, вірмени – християни, а азербайджанці – мусульмани. Тобто фундаментальною релігією в Азербайджані є іслам. Відповідно знесення хреста не здивувало вірменський народ. Вони говорять, що це лише вкотре впевнило їх у «християнофобності» Азербайджану.

Також як повідомляє “Радіо Азатутюн”28 вересня президент невизнаної республіки вірмен (Республіки Арцах) у Карабаху Самвел Шахраманян підписав указ про “дії з огляду на ситуацію, що склалася після 19 вересня 2023 року” (початок Азербайджаном антитерористичних операцій у Нагірному Карабаху). Згідно йому усі установи та організації в Карабаху з 1 січня 2024 року припиняють своє існування, а регіон повністю переходить під контроль Азербайджану.

Після цієї новини вірмени почали масово покидати Карабах, хоча Азербайджан закликав не робити цього. Причина, чому вірмени все ж виїжджають – це не бажання жити в країні, цінності та релігія якої повністю різняться з їхніми.

Фото: Reuters

Речниця прем’єра Вірменії Назелі Багдасарян 30 вересня заявила: «На ранок суботи кордон Вірменії перетнули вже 100 тисяч 417 мешканців Карабаху». Тобто це – понад 80% населення регіону. Оскільки до початку масового від’їзду населення з Карабаху, влада Степанакерту повідомляла про 120 тисяч населення Карабаху.

Нагадаємо, що знесений хрест був встановлений у 2017 році на згадку про загиблих за визволення та захист Нагірного Карабаху військовослужбовців і був другим за величиною в Європі. Також виконував функції вежі стільникового зв’язку.