Нікарагуа: влада позбавила єзуїтів юридичного статусу і конфіскувала майно
  • Птн, 25/08/2023 - 10:32

У Нікарагуа триває невиправдана агресія проти єзуїтів у загальному контексті репресій. Центральноамериканська Провінція Товариства Ісуса висловлює жаль з приводу того, що уряд позбавив його юридичного статусу та заявляє про систематичні репресії, які кваліфікуються як злочини проти людяності.

Центральноамериканська Провінція Єзуїтів рішуче засуджує заходи, якими влада Нікарагуа позбавила Товариство Ісуса юридичного статусу. У комюніке від 23 серпня 2023 року єзуїти засуджують «нову агресію» проти чернечого ордену, що є частиною політики терору проти нікарагуанського населення і «найбільш систематичними репресіями», які уряд Ортеґи здійснює на національному рівні і який група експертів ООН вже кваліфікувала як «злочини проти людяності».

На думку Центральноамериканської Провінції Товариства Ісуса, цей захід спрямований на «повне встановлення тоталітарного режиму», відповідальність за який несуть президент і віце-президент Нікарагуа, винні в перешкоджанні «незалежності і неупередженості судової влади». У комюніке міститься заклик до лідерів країни припинити репресії і сприяти «розумному вирішенню, в якому переважатимуть правда, справедливість, діалог, повага до прав людини і верховенство права». Провінція також закликає до повної пошани до свободи та ідентичності єзуїтів і людей, які з ними співпрацюють. Товариство Ісуса в Нікарагуа підкреслює свою спільність з «тисячами нікарагуанських жертв, які очікують справедливості і відшкодування шкоди, заподіяної нинішнім урядом» і висловлює «вдячність за незліченні вирази признання, підтримки і солідарності».

Урядовий припис 105-2023 передбачає, що нерухоме та рухоме майно Товариства Ісуса в країні має бути передане державі. Як і в інших випадках скасування юридичної особи, запроваджених режимом від 2018 року, рішення було прийнято без проходження встановлених законом адміністративних процедур. Єзуїтам не надано можливості подати апеляцію, вдаючись до неупередженого судді.