Новий префект Дикастерії доктрини віри відкритий до дебатів, але застерігає єпископів про ризик «єресі»
  • Чтв, 14/09/2023 - 15:29

Кардинал-елект Віктор Мануель-Фернандес, котрий невдовзі очолить Дикастерію доктрини віри, натякнув, що є відкритим до теологічних дебатів, кажучи, що вони допомагають поглибити розуміння Церквою Євангелія.

«Істинна доктрина може бути лише світлом, яке скеровує наші кроки, і є правдивим шляхом та радістю для серця. Однак зрозуміло, що навіть Церква ще не в повні охопила повноту багатства Євангелія»,- сказав він в інтерв’ю для ватиканіста Едварда Пентіна 8 вересня, яке цитує CNA.

«Доктрина не змінюється, Євангеліє завжди буде те саме, Об’явлення вже встановлене»,- каже він. «Але немає сумнівів, що Церква завжди буде мізерною посеред такої величі істини та краси, і завжди потребуватиме зростати у своєму розумінні».

61-річний аргентинський богослов також скритикував єпископів - як «прогресивних», так і з «груп традиціоналістів» - які вважають, що мають «особливий дар Святого Духа судити доктрину Святійшого Отця»,- застерігаючи, що вони є на шляху до «єресі» та «схизми».

«Пам’ятайте, що єретики завжди вважають, що знають істинну доктрину Церкви»,- сказав Фернандес.

Близький співпрацівник та, ймовірно, прихований автор висловлювань Папи Франциска, Фернандес був Архиєпископом Ла-Плати від 2018 року. Він виражав відкритість до розгляду питання благословення Церквою одностатевих союзів, за умови, що вони не провокуватимуть «замішання». Однак в інтерв’ю з Пентіном він висловив роздратованість припущеннями ЗМІ, що його погляди відповідають так званому «Синодальному шляху» Церкви в Німеччині, що закликає до рішучих змін церковного вчення щодо сексуальної моралі та інших питань.

За словами кардинала-електа, у німецької Церкви «серйозні проблеми і очевидно, їй слід застановитись над новою євангелізацією», однак він визнав, що «мало» про це знає, а натомість наголосив, що має власну «формулу для вирішення релігійної байдужості в суспільстві», яку  випрацював, євангелізуючи як священник та єпископ в Аргентині.

«Дивіться,- моя найвідоміша книга під назвою «Los Cinco Minutos del Espiritu Santo» («5 хвилин Святого Духа»), яка містить щоденні роздуми про Святого Духа. Її було продано близько 150 тисяч примірників. Ви знали про це?»,- запитав він.

«З іншого боку, я був парафіяльним священником і був єпархіальним єпископом. Ідіть і запитайте вірних з моєї парафії що я робив, коли був парафіяльним священником, і побачите: Євхаристійні адорації, уроки катехизму, уроки Біблії, домашні місії із Богородицею і молитвою благословення дому. В мене було 10 молитовних груп і 130 молодих осіб»,- продовжив він.

«Будучи єпархіальним єпископом, я запитував людей про що говорити у своїх проповідях в катедрі та під час відвідин парафій: про Христа, про молитву, про Святого Духа, про Марію, про освячення. І минулого року я запропонував усій архиєпархії зосередитись на «спільному зростанні у святості».

Нагадаємо, що Папа Франциск 1 липня призначив Фернандеса наступником 79-річного кардинала Люїса Ладарії Феррера, який очолював дикастерію від 2017 року.

«Як нового префекта Дикастерії доктрини віри, я доручаю тобі завдання, яке вважаю дуже важливим», - написав Папа у відкритому листі до Фернандеса.

За словами Папи, часами дикастерія практикувала переслідування «доктринальних помилок», а не «поширення богословських знань».

«Від тебе я очікую чогось цілком нового»,- написав він. – «Прошу тебе, як префекта, присвятити особисті зусилля у більш прямий спосіб заради основної мети дикастерії, якою є «охорона віри».

Фернандес говорив у цьому ж дусі, обговорюючи свою нову роль в інтерв’ю із Пентіном.

«Я вважаю, що ця дикастерія може бути місцем, що приймає ці дебати і вберігає їх у рамках безпечної доктрини Церкви, таким чином вберігаючи вірних від агресивних, заплутаних та деколи скандальних дебатів у медія»,- додав він.

Однак більш гостро він висловився про єпископів, які осуджують «доктрину Святійшого Отця».

Папа має обов’язок не лише оберігати і зберігати «статичний» депозит віри,- каже Фернандес, - але й другу, унікальну харизму, дану лише Петрові і його наступникам, яка є «живим і активним даром».

«Я не маю цієї харизми, і ви не маєте, ані кардинал Берк. Сьогодні лише Папа Франциск має її»,- сказав він, очевидно посилаючись на передмову кардинала Берка до книжки, що критикує Синод про синодальність, що стартує наступного місяця.

«Тепер, якщо скажете мені, що деякі єпископи мають особливий дар Святого Духа, щоб осуджувати Святійшого Отця, то ми увійдемо у порочне коло (де будь-хто може заявляти те, що володіє істинною доктриною), і це буде єрессю і призведе до схизми»,- каже він.

«Пам’ятайте, що єретики завжди вважають, що вони знають істинну доктрину Церкви. На жаль, сьогодні, не лише деякі прогресисти допускаються цієї помилки, але й певні групи традиціоналістів».