Опитування католиків показує «шокуючий» вплив закриття церков під час пандемії COVID
  • Срд, 13/12/2023 - 17:49

Опитування, опубліковане цього місяця британською католицькою організацією, демонструє, за словами групи, «шокуючі» наслідки закриття церков у цій країні через COVID-19.

Католицька спілка, мирянська організація, яка називає себе «відданою захисту католицьких цінностей у парламенті та громадському житті», заявила, що опитування майже 1000 респондентів є «першим великим дослідженням ставлення католиків до закриття церков під час пандемії та вплив, який це мало на добробут людей».

Група оголосила про опитування в жовтні цього року. Результати будуть передані до британської комісії розслідування COVID-19, публічного розслідування, яке вивчає реакцію країни на пандемію коронавірусу, пише CNA.

Директор католицької спілки Найджел Паркер заявив у жовтні, що група «прагне переконатися, що церкви більше ніколи не будуть змушені закриватися», і він закликав вірних «взяти участь у нашому опитуванні, щоб переконатися, що голоси католиків почуті як частина цього запиту».

У своєму випуску цього місяця група виявила, що понад 60% респондентів «зазначили, що закриття церков вплинуло на їхнє фізичне або психічне здоров’я».

Лише чверть респондентів, тим часом, «вважали, що на початку пандемії необхідно було закрити церкви та інші місця богослужіння за законом», тоді як трохи менше 90% сказали, що «некорисно мати різні правові обмеження для церков у різних регіонах та націях Великобританії».

Група заявила, що результати опитування також продемонстрували «стійкість» щодо відвідування Літургії: менше 10% респондентів заявили, що беруть участь у Літургії рідше або взагалі не відвідують її з початку пандемії COVID.

Католицька спілка заявила, що використовуватиме результати дослідження як частину свого внеску в розслідування COVID-19, яке зараз збирає докази від «високопоставлених політиків і радників».

Шейла Холлінз, президент спілки, сказала в релізі, що результати були «сумними».

«Вони підтверджують, що блокування церков було не тільки надзвичайно непопулярним, але й справді вплинуло на добробут людей», — сказала вона. «Збільшення кількості людей, які почуваються самотніми або пригніченими як прямий наслідок закриття, особливо шокувало».

«Життєво важливо, щоб розслідування COVID належним чином розглядало рішення про закриття та відновлення церков під час пандемії», – додала вона.

Як і більшість країн світу, Сполучене Королівство на ранніх стадіях пандемії COVID-19 закрило більшу частину суспільного життя, включаючи церкви та місця богослужіння.

Наприкінці 2020 року католицькі єпископи у Великобританії публічно заперечували нові обмеження щодо COVID-19 для церков. Більш широка коаліція прихильників християнства також виступала проти нового закриття в той час.

У США, де також широко закривалися церкви, багато законодавців штатів протягом останніх кількох років прийняли закони, які захищають молитовні будинки від закриття церков, встановлених штатом, у разі надзвичайної ситуації у сфері охорони здоров’я. Зараз більшість штатів пропонують різні рівні захисту.

Тим часом опитування Gallup, оприлюднене на початку цього року, показало, що менше американців ходить до церкви, ніж до початку пандемії COVID-19 і карантину.