Отець Климентій Шептицький - аристократ, монах, мученик
  • Нед, 14/12/2014 - 15:28

11-12 грудня 2014 у Любліні, Польща у  Іституті журналістики і соціальної доктрини була конференція Отець Климентій Шептицький - аристократ, монах, мученик науковці говорили про Унійну Церкву у світлі життя і посвяти родини Шептицьких. Доповіді висвітленні життя Церкви і постать свщмуч. Климентія Шептицького, як монаха - аристократа духу та вірного помічника практичної реалізації кроків у зміцненні Руської Церкви Кир Андрея Шептицького. КОнференцію розпочав проф. Марек Бляза описавши генезу розвитку Руської  церкви, збереження  візантійської традиції та плеканні християнства у руському народі. Професор Анджей Ґіль у виступі про Берестейську унію (1596 року) та її наслідки, вказав що Церква вдало відповіла на виклики часу залишаючись вірною цінностям християнства, про УГКЦ та український національний визвольний рух розповів доктор Лукаш Адамський, вказуючи що Церква була виховною силою українського народу, але ієрархи завжди засуджувала терор і насилля.

Родовідь  - Матей Шептицький

Про рід Шептицьких їх полонізацію і повернення до родинної традиції служіння Руській Церкві розповів п. Матєй Шептицький, а доктор  Анджей Шептицький розповів про память у родині отця Климентія та плідний зв'язок братів Андрея і Климентія у розвитку студитського чернецтва, ділах милосердя зокрема справі порятунку євреїв.

Увечері у церкві Різдва Пресвятої Богородиці відправлено Молебень до блаженного отця Климентія - о. Севастян Дмиртрух заохотив до наслідування святого у ділах милосердя.
Свідчення о Севастяна

У пятницю зранку 12 грудня конференція продовжилася доповідями про відродження і духовності  студитів  зокрема о. Севастян,

Реферат - Анджей Шептицький

розповів про власну зустріч з духовністю свщмуч. Климентія через спілкування з очевидцями які памятали милосердного монаха аристократа Климентія отець зазначив що приклад священномученика вплинув на його власне покликання. Про ідентичність студитів розповів о. доктор Петро Сівицький, про зусилля Кир Андрея і отця Климентія Шептицького під час акції порятунку євреїв розповіла п. Ольга Войтюк, а тему спроб пошуку діалогу УГКЦ у польсько-українському конфлікті 1939-1945 років розповів профю. Ґжеґож Мотика. Проф. Анджей Шептицький зреферував доповідь неприсутнього проф. Ігоря Галагіди Про УГКЦ і її протистояння із радянською владою.

Спогади - Марія Шептицька
Підсумок - Олександра Шептицького

Спадщині отця Климентія присвячена остання секція. Зокрема о.Теодор Мартинюк розповів про творення уставу Студитів отця Климентія і його духовного заповіту для сучасних студитів, отець доктор Стефан Батрух розповів про практику беатифікації та культ отця Климентія, професор Марія Шептицька розповіла про отця Климентія як особистого рятівника в часі радянського терору 1939 р. та діяльного свідка чину митрополита Андрея. Доктор Лукаш Ясіня розповів про значення спадщини Отця Климентія Шептицький та його родини у сучасній культурі. Конференцію підсумував професор Александер Шептицький, стверджуючи що вивчення спадщини збагачує традиції родини він закликав робити практичні кроки по втіленню культури християнства в Україні як чин гідний пам'яті братів Андрея і Климентія. Програма конференції

о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ
Використано матеріали http://prostir.pl/141211-03-03/