Оздоровлення, яке спонукало відомого актора Алека Ґіннесса стати католиком
  • Срд, 16/12/2015 - 13:18

Відомий англійський актор сер Алек Ґіннес, якого багато людей знають через роль Обі-Ван Канобі у фантастичному серіалі «Зоряні війни» у 42-річному віці разом із своєю сім’єю перейшов з англіканства у католицтво. Пише CNA.

Алек Ґіннесс народився у Лондоні в 1914 році у вбогій родині. Своє дитинство він провів у злиднях. До 16 років був практикуючим англіканином. Пізніше у своїх пошуках він пройшов через пресвітеріанство, атеїзм, марксизм, буддизм і навіть відвідував зібрання квакерів.  Жодного зацікавлення до католицтва він ніколи не проявляв.

Одного разу в часі репетицій вистави «Гамлет» до нього підійшов англіканський пастор та пояснив акторові, що він не так виконує жест благословення. Ця коротка зустріч спричинила поворот Ґіннесса до англіканства.

Переломним моментом у його релігійних поглядах став випадок на зйомках фільму за мотивами книг Г. К. Честертона у Франції. У тому фільмі Ґіннесс грав роль католицького священика о. Бравна. Після зйомок Ґіннесс в одежі римо-католицького священика прогулювався вулицями містечка де відбувалися зйомки. Підчас цієї прогулянки маленький хлопчик підбіг до нього, взяв його за руку і довірливо пішов з ним далі.

Довіра та прихильність дитини до католицького священика, навіть цілком незнайомого справили на сера Ґіннесса глибоке враження. Пізніше сам Ґіннесс свідчив про цей випадок: «Продовжуючи прогулянку, я роздумував над тим, якою є та Церква, яка в дитину вклала таку довіру до свого священика. Так я почав позбуватися своїх негативних уявлень про католицтво».  

Незабаром після цього його син Метью захворів на поліомієліт і, здавалося, ніщо уже не могло врятувати його рідну дитину. У той час Ґіннесс почав заходити на молитву до католицької церкви. У ньому точилася велика духовна боротьба. Актор наважився Богу поставити умову: якщо Ти оздоровиш мого сина, то для мене це буде знак, що католицька віра – правдива.

Після цього всупереч усім очікуванням лікарів Метью одужав. Це спонукало сім’ю Ґіннесів почати відвідувати католицькі катехези і через рік часу сім’я Ґіннессів з’єдналася з Католицькою Церквою. Сер Алек Ґіннесс залишався активним практикуючим католиком до своєї смерті у 2000 році. Свою участь у зйомках "Зоряних війн" актор вважав помилкою, оскільки на його думку цей серіал пропагує антихристиянські ідеї Нью Ейджу.