Пакистан після мусульманських атак: Верховний Суд дає християнам надію на справедливість
  • Пон, 18/03/2024 - 17:32

Християни в Пакистані продовжують жити в труднощах. 16 серпня минулого року напад мусульманського натовпу в Джаранвалі на церкви, квартири та робочі місця послідовників Христа шокував країну. Але є ознаки надії. Нещодавно Верховний суд відхилив звіт, поданий владою провінції Пенджаб, закликавши до подальшого розслідування. Після 304 арештів було зареєстровано лише 22 справи та зібрано лише 18 обвинувальних актів.

Єпископ Самсон Шукардін, як повідомляє Папське товариство «Допомога Церкві в потребі», назвав новину про рішення суду дуже позитивною для християн. Він також відзначив позитивне ставлення деяких місцевих мусульман. Про драматичні події повідомили вони самі.

Загалом послідовники Христа в Пакистані не дуже довіряють поліції та владі. В останні роки спостерігається зростання насильства та дискримінації проти християн через, наприклад, використання т.зв. закону про богохульство. Дії державних чиновників після Джаранвали не сильно змінили це бачення, хоча насправді ретельне розслідування могло б покращити ситуацію.

Як нагадує в інтерв’ю Радіо Ватикану о. Зафар Ікбал, місцевий парафіяльний священник, серпневі заворушення спалахнули через чутки про те, що нібито  послідовники Христа "образили" Коран. Тоді натовп розгромив понад 200 квартир, 26 церков, школу, цвинтар, знищив хрести та Біблії. Люди пам’ятають це як «чорний день», – каже священник. – Після цього випадку християни живуть у тіні смерті, у тіні страху. Тобто вони не можуть вільно пересуватися, не можуть вільно виражатися, не можуть вільно працювати – описує о. Ікбал.

Проте цей священник не зовсім без надії. – Незважаючи на все це, ми залишаємося християнами, – зазначає він. – Ми свідчимо і євангелізуємо у свій власний спосіб, тобто через мир, через любов, яку ми поширюємо в нашій культурі. Ми сповідуємо Христа, ми дуже добре виконуємо свою роботу, щоб створити атмосферу, в якій кожен може поважати та відчувати людську гідність, - додає він.

Водночас Пакистан долучився до офіційних святкувань т. зв Міжнародного дня боротьби з ісламофобією.