Папа до митців: краса спонукає відчувати тугу за Богом
  • Чтв, 15/02/2024 - 13:18

Приймаючи на аудієнції митців, згуртованих в Асоціацію «Diaconie de la Beauté» (Дияконія прекрасного) Святіший Отець закликав присутніх бути «співцями гармонії між народами, культурами і релігіями» та стати «апостолами тієї краси, яка породжує життя, надію і прагнення до щастя».

В четвер, 15 лютого 2024 р., Папа Франциск прийняв на аудієнції у Ватикані митців, згуртованих в Асоціацію «Diaconie de la Beauté» (Дияконія прекрасного). Цей рух зародився у Франції у 2012 році з метою відновлення діалогу між митцями та Церквою в контексті Асамблеї Синоду Єпископів про нову євангелізацію. Цьогорічна зустріч відбулася з нагоди симпозіуму в Римі, у контексті відзначення 10-річчя “Фестивалів”, які згаданий рух організовує щороку.

Краса запрошує до іншого способу буття

У своєму зверненні Святіший Отець зупинився на трьох вимірах асоціації: духовному, подієвому та резиденційному. Говорячи про духовний вимір Папа сказав, що покликанням її членів є «допомагати митцям створити міст між небом і землею» та «пробудити в них пошук істини, незалежно від того, чи вони музиканти, поети чи співаки, художники, архітектори чи режисери, скульптори, актори чи танцюристи, чи будь-хто інший». Адже «краса запрошує нас до іншого способу буття у світі», – додав він. Цитуючи Звернення до митців від 23 червня 2023 р., Єпископ Риму зазначив, що  «краса дає нам відчути, що життя спрямоване до повноти. У справжній красі ми, таким чином, починаємо відчувати тугу за Богом».

Відновити плідний діалог з Церквою

Другий вимір, на який звернув увагу Папа, – подієвий. Наступник святого Петра відзначив, що “Дияконія прекрасного” «допомагає митцям відновити плідний діалог з Церквою через зустрічі, виставки, концерти, презентації». А це є «способом зробити видимою близькість Церкви до митців, вступаючи в діалог з їхньою культурою та життям, незалежно від того, чи є вони віруючими, чи ні», – сказав він.

І третій вимір – резиденційний. Папа відзначив, що завдяки плідному апостольству асоціації, їхня праця примножується завдяки створенню мистецьких домів по всьому світу. «Життя митця часто позначене самотністю, іноді депресією та великими внутрішніми стражданнями», – каже Папа, підкреслюючи, що завдання членів руху «полягає в тому, щоб виявити красу, яка прихована в ньому або в ній, щоб він або вона, в свою чергу, стали апостолами цієї краси, яка породжує життя, надію і прагнення до щастя». Ця місія «допомагає зміцнити гідність митця, який більше не відчуває себе відкинутим, незрозумілим, марґіналізованим та виключеним», – зазначив він.

Бути співцями гармонії

Святіший Отець закликав присутніх «бути співцями гармонії між народами, культурами і релігіями». Він зазначив, що «людство потрясають різного роду насильства, війни, соціальні кризи». Отож, «ми потребуємо чоловіків і жінок, здатних спонукати нас мріяти про інший, прекрасний світ» та «змусити людей мріяти, щоб вони прагнули до життя у повноті», – вів далі Папа. Він вказав на «нагальну потребу у відтворенні гармонії між людиною та навколишнім середовищем. Єпископ Риму звернув увагу на те, що «великі кліматичні кризи змушують нас переглянути наші звички та поведінку», підкреслюючи, що «мистецтво є дуже потужним засобом донести до нас ідею краси природи». «Зустріч з Божою красою дозволяє нам почати все спочатку, почати наново, на шляху до більш людяних і братерських спільнот», – сказав на завершення Папа Франциск.