Папа до працівників церковних музеїв: Усі мають право на прекрасне
  • Птн, 24/05/2019 - 17:07

Зустрічаючись із членами асоціації церковних музеїв, Святіший Отець вказав на важливість зберігання ідентичності та діалогу із сучасним мистецтвом.

Нових людей можна наблизити також і завдяки сучасному сакральному мистецтву, що може стати важливим простором діалогу із сучасною культурою. Таку думку висловив Папа Франциск, зустрічаючись у п’ятницю, 24 травня 2019 р., з членами Італійської Асоціації Церковних Музеїв, яких також супроводжував директор Бюро культурної спадщини й будівництва Італійської Єпископської Конференції. Віддавши перевагу тому, щоб особисто привітатися з кожним присутнім, він вручив заздалегідь приготовану промову очільниці асоціації.

Зберегти ідентичність

Як читаємо в цьому тексті, церковні музеї єднає спільна місія: наочно документувати шлях, пройдений Церквою протягом сторіч у здійсненні культу, катехизації, творенні культури та звершуванні милосердної любові. «В енцикліці «Laudato si’» я нагадував про те, що історична, мистецька та культурна спадщина, разом з природною, однаково перебуває під загрозою. Вона є частиною та основою для будування міста, придатного для життя», – стверджує Глава Католицької Церкви, наголошуючи на важливості збереження «оригінальної ідентичності» конкретних місць.

Для цього, за його словами, необхідно, щоб музей «підтримував добрі стосунки з територією, на якій він розташований, співпрацюючи з іншими схожими інституціями». «За своєю природою, церковні музеї покликані сприяти зустрічі та діалогові в місцевій громаді, – додає він. – У цій перспективі є нормальним співпрацювати з музеями інших релігійних спільнот. Твори мистецтва й пам’ять різних традицій і стилів життя розповідають про людськість, яка робить нас братами й сестрами».

Участь в місії Церкви

Як зауважує Святіший Отець, праця музейників – це захоплення: захоплення культурою, історією та мистецтвом, які слід зберегти. Це також захопленість на користь Церкви та її місії, адже в цьому конкретному випадку йдеться про музеї, які представляють «обличчя Церкви», покликанням якої є переказувати Добру Новину, «благовість, яка призначена не для кількох обраних, але для всіх».

«Усі мають право на прекрасну культуру! Особливо, найбідніші та найостанніші, які повинні втішатися нею як Божим даром. Ваші музеї – це церковний простір, й ви берете участь в душпастирстві ваших спільнот, представляючи красу творчих людських процесів, спрямованих на вираження Божої слави», – зазначає Папа.

Діалог із сучасним мистецтвом

Глава Католицької Церкви схвально відгукнувся про формаційні ініціативи, як також про різні починання, здійснювані в співпраці з архівами й бібліотеками. Окремої згадки заслуговує діалог із сучасними митцями, що є «працею на культурному пограниччі», незамінною для підтримки традиції діалогу Церкви зі світом мистецтва.

«Сучасне мистецтво сприймає стилі мови, які є звичними, особливо, для молоді. І в наших музеях не може забракнути цього вираження та чутливості, через мудре досліджування мотивацій, змісту та взаємин. Нові люди можуть наблизитися також і до сучасного сакрального мистецтва, яке може стати важливим простором зіставлення та діалогу зі сучасною культурою», – наголошує Папа Франциск.

Справжня краса Церкви – святість

Підсумовуючи, Святіший Отець також зауважив, що музейників особливим чином стосується Апостольське напоумлення «Gaudete et exsultate» на тему святості, оскільки «церковні музеї є відлунням святості Божого люду». «Святість – це найсправжніша краса Церкви. Краса, яка надає сенс та повноту цінності також і вашому служінню Церкві та в Церкві, яка цінує вас і дякує», – підсумував він.