Папа до влади Таїланду: Наші суспільства потребують «ремісників гостинності»
  • Чтв, 21/11/2019 - 10:37
Першою подією другого дня Папи Франциска в Таїланді стала зустріч з представниками влади й громадянського суспільства. Перед тим – церемонія привітання та зустріч з Главою Уряду.

«Сьогодні більше, ніж будь-коли, наші суспільства потребують “ремісників гостинності”, людей, які дбатимуть про цілісний розвиток всіх народів», – наголосив Папа Франциск у своїй першій промові на тайській землі.

Вранці, 21 листопада 2019 р., Глава Католицької Церкви прибув до урядового палацу в Бангкоку, де його зустрів Прем’єр-міністр Таїланду генерал Прают Чан-Оча. На внутрішньому подвір’ї відбулася церемонія привітання, що включала почесну варту, виконання гімнів та взаємне представлення делегацій. Далі відбулася приватна зустріч з Главою Уряду, після якої Папа та Прем’єр-міністр перейшли до залу, в якому зібралися представники цивільної та релігійної влади, дипломатичного корпусу й громадянського суспільства.

 

Промовляючи після привітального слова Глави Уряду, Святіший Отець подякував за можливість відвідати ці землі, «багаті чудесами природи», та «прадавніми духовними й культурними традиціями», серед яких особливе місце займає гостинність. Після слів подяки на адресу представників влади, він також згадав усіх причетних до здійснення візиту.

Глобальні виклики вимагають глобальних відповідей

«Знаємо, що проблеми, які сьогодні стояти перед нашим світом, є глобальними; вони охоплюють весь людський рід та вимагають рішучих зусиль на користь міжнародної справедливості та солідарності між народами», – сказав Папа, згадавши про головування Таїланду в Асоціації держав Південно-Східної Азії. За його словами, як «мультикультурна нація», Таїланд вже віддавна визнає важливість «гармонії та мирного співіснування» між численними етнічними групами, «виявляючи пошану до різних культур, релігій, філософських течій та ідей».

«Наша епоха позначена глобалізацією, яку надто часто сприймають у виключно економічно-фінансових поняттях, і яка схильна касувати суттєві риси, яка формують та породжують красу й душу наших народів; натомість, конкретний досвід єдності, що шанує та приймає відмінності, стає натхненням і стимулом для всіх тих, кому на серці лежить такий світ, який хочемо залишити майбутнім поколінням», – наголосив він.

 

Соціально-етичні виклики

Святіший Отець схвально відгукнувся про ініціативу влади створити «Етико-соціальну комісію», до якої запросили представників традиційних релігій країни, щоб «зібрати їхній внесок і зберегти живою духовну пам’ять» народу. В цьому контексті він згадав про заплановану зустріч з буддійським Верховним патріархом, як про «знак важливості та невідкладності розвивати дружбу й міжрелігійний діалог» і як «служіння суспільній гармонії та будуванню справедливіших, чутливіших й інклюзивніших суспільств».

«Бажаю особисто запевнити всі зусилля невеликої, але жвавої католицької спільноти, спрямовані на те, щоб зберігати й розвивати особливі характерні риси тайців, оспівані у вашому національному гімні: мирні та люб’язні, але не боягузливі, з рішучим наміром долати все те, що ігнорує волання численних наших братів і сестер, які прагнуть визволення з ярма злиднів, насильства й несправедливості», – додав Глава Католицької Церкви.

Криза міграції не може ігноруватись

В цьому контексті Папа також згадав про мігрантські потоки, що є «однією з характерних ознак нашого часу», не так з огляду на саме явище, як на умови, в яких воно відбувається, представляючи «одну з головних моральних проблем, що стоїть перед нашим поколінням». Він наголосив, що світова криза міграції не повинна ігноруватися й зауважив, що вона заторкнула також Таїланд, що приймає біженців і мігрантів із сусідніх країн.

«Ще раз закликаю, аби міжнародна спільнота діяла відповідально й далекоглядно, щоб зуміла розв’язати проблеми, що ведуть до цього трагічного виходу, та розвивала безпечну, впорядковану та врегульовану міграцію. Щоб кожна країна могла впроваджувати дієві заходи з метою захисту гідності й прав мігрантів і біженців, які долають небезпеки, непевності та визискування в пошуках свободи й гідного життя для своїх сімей. Не йдеться тільки про мігрантів, йдеться про обличчя, яке хочемо надати нашим суспільствам», – підкреслив Святіший Отець.

 

Захистити дітей

У світлі вищезгаданого Глава Католицької Церкви скерував свою думку до жінок і дітей нашого часу, які зазнають експлуатації, рабства, насильства й зловживань. Він подякував таїландському уряду за зусилля, спрямовані на викорінення цього лиха. За його словами, в рік, коли відзначається 30-та річниця Конвенції ООН про права дітей, ми заохочувані до рішучих і невідкладних дій на користь захисту добробуту дітей, на користь їхнього соціального й інтелектуального розвитку, доступу до освіти. «Майбутнє наших народів значною мірою пов’язане з тим, яким чином ми гарантуватимемо нашим дітям майбутнє у гідності», – наголосив він.

«Ремісники гостинності»

«Пані та панове, сьогодні більше, ніж будь-коли раніше, наші суспільства потребують “ремісників гостинності”, чоловіків і жінок, що візьмуться за дбання про цілісний розвиток всіх народів, у лоні одного людського роду, що зобов’язується жити в справедливості, солідарності й братерській гармонії», – підсумував Папа, побажавши слухачам успішного здійснення їхньої місії, що полягає в тому, аби «служіння спільному добру могло досягнути всіх куточків цієї країни», що є «одним із найблагородніших занять».