Папа Франциск для мексиканського телеканалу: зі здоров’ям краще, я не планую зрікатися
  • Срд, 13/12/2023 - 14:00

В інтерв’ю для мексиканського телеканалу Папа Франциск відповів на запитання про свій стан здоров’я, про плановані подорожі та свій зв’язок із попередником, який рік тому відійшов до вічності. Він також зазначив, де хоче бути похованим і про стосунки зі співробітниками в Римській Курії.

«Я хочу бути похований у базиліці Santa Maria Maggiore. Місце вже приготоване», – сказав Папа Франциск, якому 17 грудня виповниться 87 років, у інтерв’ю для мексиканського телеканалу «N+», залишеному 12 грудня, в день, коли Мексика вшановувала свою Небесну Покровительку, Пречисту Діву Марію, що явилася в Ґвадалупе.

Набожність до Пресвятої Богородиці

Мати Божа та велелюдні паломництва, сподівання та тривоги Божого люду, який приходить до Її святині, були лейтмотивом усього інтерв’ю, яке провадила Валентина Аласракі, одна з «ветеранів» у колі сучасних ватиканських оглядачів. Папа підкреслив свою велику набожність до Діви Марії, чим і продиктоване його рішення обрати Марійську базиліку як місце майбутнього поховання, що є історичною новизною, але також підкреслює його особистий зв’язок з цим храмом, який він відвідував вже понад 110 разів від початку свого понтифікату. «Це моя велика набожність. Моя велика відданість. І раніше, коли я приїжджав, я, перебуваючи в Римі, завжди йшов туди в неділю вранці та проводив там деякий час. Я маю дуже великий зв'язок з цим місцем», – сказав Святіший Отець. Він також розповів, що разом з церемоніймейстером приготував оновлений обряд похорону Папи: «Ми спростили багато речей».

Стосунки з попередником

Рік тому ми були свідками похорону Папи Бенедикта XVI, тож розмова торкнулася постаті попередника, який майже десять років мав статус вислуженого папи. «Мої стосунки з Папою Бенедиктом були дуже близькими. Іноді я йшов до нього радитися. І він, з великою мудрістю, висловлював мені свою думку, але казав: "сам дивись", і віддавав її в мої руки. Він завжди мені допомагав. Дуже великодушний у цьому», – згадує Папа Франциск, називаючи «благодаттю» і той факт, що мав нагоду попрощатися з попередником, дізнавшись про погіршення його стану. «Я пішов до нього, – згадує він, – він був притомний, але вже не міг говорити, і тримав мене за руку, ось так. Це було приємне прощання. Це було прекрасно. А через три дні він помер. Бенедикт був великою людиною, скромною, простою людиною, яка, коли усвідомила свою обмеженість, мала відвагу сказати досить. Я захоплююся цією людиною».

Зречення? Коли зрозумію, що цього хоче Бог

Як і при інших нагодах, Папа Франциск не виключає ймовірність повторити жест попередника, але не тепер. Рік тому він сказав, що на початку понтифікату вручив Державному Секретарю лист зі зреченням на випадок медичного ствердження неможливості далі продовжувати служіння, і він залишається дійсним. «Я не думав про це, я бачив мужність Бенедикта, коли він зрозумів, що не може, вважаючи за краще сказати "досить", і це для мене є добрим прикладом, я прошу Господа змогти сказати "досить" у певний момент, але тоді, коли цього захоче Він», – зазначив Святіший Отець.

Стосунки зі співробітниками

На запитання, чи правда, як стверджують деякі критики, що після смерті свого попередника він став жорсткішим, а його недоброзичливці – лютішими, Папа Франциск відповідає жартома: «Ні, деяким людям просто іноді потрібно дати урок...». Він порівнює це з батьками у їхніх стосунках з дітьми: «Іноді потрібно дати прочухана, але люди тут дуже добрі. Я теж непростий характером, іноді трохи нетерпеливий, а вони мене терплять… Люди в Курії дуже добрі». «Але зараз Ви з ними вже не так суворі», – зауважила журналістка. «Також і бабусі й дідусі стають лагіднішими, це частина старіння».

Дари старості

Якщо йдеться про старість, Папа визнає вразливість свого здоров’я, але запевняє, що почувається добре, що його стан покращився, однак, і далі просить молитися за його здоров’я, «бо старість не приходить одна». Він також підкреслює, що «потрібно вміти приймати дари старості», бо приходить можливість «зробити чимало добра з іншої перспективи». «Іноді мені кажуть, що я нерозважливий, бо мені хочеться щось робити та рухатися», – ділиться Папа, додаючи, що це, мовляв, ознака того, що з ним «усе гаразд». «Це правда, – визнає він, – що всі подорожі зараз переосмислюються. Переосмислюються ті найдальші. Адже є обмеженість, чи не так? Обмеження, яке змушує усвідомити, що тут все закінчується і починається щось інше. Старість робить тебе дуже зрілим, і це прекрасно».

Подорож на батьківщину

Подорожі переглядаються, але залишається бажання здійснити три в наступному році: Бельгія, Полінезія, Аргентина. Перша поїздка до Бельгії є «певною», стверджує Папа Франциск, якого запросили король Філіпп і королева Матильда під час аудієнції, що відбулася 14 вересня. Дві інші – «в очікуванні». «Побачимо, як підуть справи», – говорить він. В той час, як ймовірність подорожі в Полінезію згадується вперше, про подорож на батьківщину говорилося часто. Також і новообраний президент Хав’єр Мілей запросив його під час телефонної розмови. Відповідаючи на запитання про критичні висловлювання на адресу Папи, які той вживав у минулому, Святіший Отець зазначив: «У передвиборчій кампанії багато чого говориться “жартома” в лапках, тобто, говориться серйозно, але це тимчасові речі, речі, які слугують для того, щоб привернути увагу, але які потім самі собою зникають. Треба дуже чітко розрізняти те, що політик говорить під час виборчої кампанії, і те, що він робить після неї, тому що потім настає момент конкретики, прийняття рішень».