Папа Франциск: конкретний вияв любові є актом євангелізації
  • Суб, 20/01/2024 - 14:25
Зустрічаючись з італійською національною радою католицького руху «Харизматична віднова у Святому Дусі», Святіший Отець наголосив на молитві та євангелізації, які у сопричасті з Наступником святого Петра приносять плоди у служінні іншим.

У суботу, 20 січня 2024 р. Папа Франциск прийняв на аудієнції національну італійську раду католицького руху «Харизматична віднова у Святому Дусі». У своєму слові Святіший Отець поділився кількома думками про завдання харизматичного руху в Католицькій Церкві.

Місце для молитви

На початку Папа згадав про свою минулорічну зустріч із членами Міжнародної служби католицької харизматичної віднови (CHARIS), яка спряє розвитку католицької харизматичної віднови в усьому світі та забезпечує належний зв'язок між її представниками та Апостольською Столицею. «Сьогодні з вами, що опікуєтеся рухом на національному рівні, я хотів би поділитися пастирським поглядом на вашу присутність і служіння. Насамперед дякую Господу і вам за добро, яке спільноти “Відродження” сіють серед святого вірного Божого люду. Вони також плекають просту і радісну духовність. І я наголошую передусім на двох важливих аспектах: служіння молитві, особливо адорації, та служіння євангелізації», – сказав Святіший Отець.

Говорячи про молитву, він виділив найперше молитву прослави, яка є дуже важливою у світі, «де домінує культура володіння та ефективності», а також у Церкві, «яка іноді надто переймається організаційними справами». У таких обставинах необхідно знайти місце «для подяки, прославлення і благоговіння перед Божою благодаттю». «Прошу вас, брати і сестри, продовжувати служити Церкві в цьому, особливо сприяючи молитві адорації, в якій переважає тиша, в якій Боже слово переважає над нашими словами», – закликав Папа Франциск, додаючи, що адорація ставить в центр не людину, а Бога.

 

Євангелізація, яка підкріплена свідченням життя

За словами Святішого Отця, євангелізація належить до «ДНК харизматичного руху». «Святий Дух, прийнятий у наші серця і життя, не може не відкривати, не зворушувати, не виводити назовні; Дух завжди спонукає нас звіщати Євангеліє, виходити назовні, і Він робить це зі своєю невичерпною винахідливістю», – зауважив Папа. На його думку, від людини залежить бути слухняною і співпрацювати зі Святим Духом, наслідки чого можемо бачити на прикладі розповідей з книги Діяння Апостолів.

«І завжди пам'ятаймо, що перше звіщення здійснюється свідченням життя! Яка користь від довгих молитов і багатьох гарних пісень, якщо після цього я не вмію бути терплячим до ближнього, якщо я не вмію бути близьким до матері, яка самотня? – вів далі Святіший Отець. – Мене обурюють чоловіки і жінки, які, маючи батьків у будинку для літніх людей, не відвідують їх, неспроможні побути поруч з тією людиною, яка перебуває у скруті... Конкретна любов, приховане служіння – це завжди перевірка нашого звіщення».

Необхідність сопричастя

Інший вагомий елемент, на який вказав Папа, стосується сопричастя з Наступником апостола Петра, що також означає сопричастя з єпископами у конкретних місцях, де діє рух. «Ви добре знаєте, що в кожній конкретній Церкві церковні рухи завжди повинні шукати ефективного сопричастя. І що це означає? Це означає, що спільнота “Відродження” повинна бути на службі всієї спільноти, всієї дієцезіальної та парафіяльної спільноти, згідно з пастирськими вказівками єпископа», – наголосив Святіший Отець. Ділячись своїм досвідом, він пригадав, що йому спочатку не подобався рух, однак ставши архиєпископом, він зауважив плоди їхньої праці та почав виявляти велику вдячність за їхню діяльність.

Наприкінці Папа заохотив плекати сопричастя з іншими церковним спільнотами на служінні людям. «Я дякую вам за те, що ви вже присвятили себе цьому, і закликаю вас бути будівничими сопричастя, насамперед між собою», – побажав Святіший Отець.