Папа Франциск: Люблю думати, що пекло – порожнє
  • Втр, 16/01/2024 - 18:27

Папа Франциск з’явився в найпопулярнішому ток-шоу Італії в прайм-тайм у неділю ввечері, де поділився своїми сподіваннями, що пекло «порожнє».

Три мільйони людей в Італії дивилися майже годинне телевізійне інтерв’ю з Папою Франциском 14 січня, у якому Папа відповів на опір нещодавній декларації Ватикану щодо благословення одностатевих осіб, попередньо розповів про можливі папські поїздки до Полінезії та Аргентини та говорив про свій страх перед ядерним Армагеддоном.

87-річний Папа почав свій виступ у телешоу «Che Tempo Che Fa» з того, що пожартував, що він «все ще живий» і не збирається йти у відставку, пише CNA.

«Поки я відчуваю, що ще здатний служити, я буду продовжувати. Коли я більше не зможу це робити, настане час про це подумати», — сказав Папа Франциск.

Пекло «порожнє»?

На запитання інтерв’юера Фабіо Фаціо, яким він «уявляє собі пекло», Папа Франциск дав коротку відповідь.

«Те, що я збираюся сказати, — це не догмат віри, а мій особистий погляд: я люблю думати про пекло, що воно порожнє; сподіваюся, що так є», – сказав Папа Франциск.

Катехизм Католицької Церкви говорить, що католицьке вчення «підтверджує існування пекла та його вічність. Одразу після смерті, душі тих, хто помер у стані смертного гріха, спускаються до пекла, де вони зазнають пекельних мук, «вічного вогню». Головним покаранням пекла є вічне відокремлення від Бога, лише в Якому людина може отримати життя і щастя, для яких була створена і яких прагне».

У катехизмі також сказано: «У надії Церква молиться, щоб «усі люди спаслися»».

Такі теологи, як Ганс Урс фон Бальтазар у своїй книзі «Чи сміємо ми сподіватися, що всі люди будуть спасенні?» висунули можливість того, що можна «сподіватися», що пекло може бути порожнім через те, що Ісус зробив на хресті, роблячи різницю між загальним спасінням як надією та загальним спасінням як доктриною, яку він відкидає.

Американський католицький євангеліст Ральф Мартін написав у своїй книзі 2012 року «Чи багато хто буде спасенний? Чого насправді вчить ІІ Ватиканський собор і його наслідки для нової євангелізації», що «те, що мотивувало апостолів і всю історію християнських місій, було знати з божественного об’явлення, що людський рід втрачений, назавжди втрачений без Христа, і хоча можливо, щоб люди спасалися за певних суворих умов без явної віри та хрещення, «дуже часто», насправді це не так».

Папа Франциск раніше говорив про існування пекла у публічних виступах впродовж останніх 10 років свого понтифікату. У березні 2014 року він сказав у зверненні, що члени мафії повинні змінити своє життя, «поки ще є час, щоб ви не опинилися в пеклі. Це те, що вас чекає, якщо ви продовжите цей шлях».