Папа Франциск: молячись за померлих, просімо миру, щоб люди не вбивали одні одних на війні
  • Чтв, 02/11/2023 - 16:21

У день спомину всіх померлих Папа Франциск підніс молитву також за всіх тих, хто віддав своє життя на війнах наших днів.

«Сьогодні, думаючи про померлих, поминаючи їх і маючи надію, просімо Господа про мир, щоб люди більше не вбивали один одного на війнах», – закликав Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у четвер, 2 листопада 2023 р., в день поминання всіх померлих вірних, відслужив на «Rome War Cemetery» – меморіалі в римському мікрорайоні Тестаччо, де знайшли спочинок солдати Співдружності Націй, які загинули під час другої світової війни.

Це не вперше Святіший Отець у день, присвячений молитві за померлих, прибув на військовий цвинтар. У 2017 році він звершив Євхаристійне богослужіння на американському військовому кладовищі в Анціо поблизу Риму, а 2021 року місцем заупокійної молитви став французький військовий цвинтар у римському парку Монте-Маріо. Також і тут Папа Франциск зосередився у молитві серед рядів надмогильних плит, поклавши перед однією з ним букет білих троянд.

Пам’ять і надія

На початку проповіді, виголошеної без заздалегідь приготованого тексту, Святіший Отець зазначив, що під час цієї молитви спадають на думку дві речі: пам’ять і надія. Пам’ять про тих, хто випередив нас, які завершили своє життя, які зробити багато добра, але й пам’ять про тих, яким не вдалося зробити багато доброго, «але вони прийняті в Божій пам’яті, в Божому милосерді». А також надія, яка є «пам'яттю, щоб дивитися вперед, щоб дивитися на наш шлях». «Ми прямуємо до зустрічі з усіма, з Господом. І ми повинні просити у Господа цієї благодаті надії, надії, яка ніколи не розчаровує. Ніколи! Надії, яка є тією щоденною чеснотою, яка веде нас вперед, допомагає нам вирішувати проблеми і шукати шляхи виходу з багатьох проблем. Але завжди прямуючи вперед, вперед», – сказав він.

Війна – це завжди поразка

«Я хотів би зупинитися на тому, що сталося зі мною біля входу. Я дивився на вік цих загиблих. Більшості з них від 20 до 30 років. Обірвані життя, життя без майбутнього…», – вів далі Папа, скерувавши думку до батьків і родичів, які отримують повідомлення про смерть своїх рідних. «Як же багато сліз у цих розбитих долях. І я не міг не згадати про сьогоднішні війни. Сьогодні відбувається те ж саме: стільки людей, молодих і не дуже. У війнах у світі, також найближчих до нас, в Європі чи за її межами... Стільки смертей», – мовив він, закликаючи молитися за мир, щоб люди не вбивали одні одних, і наголошуючи, що війни «завжди є поразкою». «Завжди. Не існує тотальної перемоги. Так, хтось перемагає іншого, але за цим стоїть поразка заплаченої ціни», – сказав Святіший Отець, заохочуючи піднести молитву за всіх померлих: «Молімося до Господа за наших померлих, за всіх. Нехай Господь прийме їх усіх. А також нехай Господь змилується над нами і дасть нам надію, надію прямувати вперед і змогти зустріти їх усіх разом з Ним, коли Він нас покличе».