Папа Франциск призначив правлячого єпископа для Нью-Вестмінстерської єпархії УГКЦ в Канаді
  • Чтв, 24/08/2023 - 18:09

Сьогодні, 24 серпня 2023 року, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск, поблагословивши рішення Синоду Єпископів УГКЦ, призначив о. Михайла Квятковського правлячим єпископом Української католицької єпархії Нью-Вестмінстера, що на Заході Канади.

Отець Михайло Квятковський, дотепер канцлер Вінніпезької архиєпархії УГКЦ, стане четвертим єпископом для українських греко-католиків у провінції Британська Колумбія та Юкон від часу створення для них Нью-Вестмінстерської єпархії в 1974 році.

Деталі щодо єпископської хіротонії та інтронізації будуть повідомлені згодом.

Біографічна довідка

Владика-номінат Михаїл Квятковський є уродженцем Канади. Він народився 21 листопада 1961 року в Гаміоті, провінція Манітоба. Після навчання у коледжі святого Володимира, в 1980-1986 роках здобував філософсько-богословську освіту в Папському університеті святого Томи Аквінського в Римі як студент Папської української колегії святого Йосафата. У 1989 році здобув післядипломний ступінь з біоетики в Лінкольні, штат Небраска. З 1994 по 2000 рік навчався в Папському Східному Інституті, де здобув спочатку ліценціат, а потім докторат зі східного канонічного права.

Дияконські свячення отримав 14 вересня 1985 року, а пресвітерські – 28 липня 1986 року з рук Митрополита Максима Германюка. Від 1996 по 2005 рік здійснював душпастирську діяльність в Україні, обіймаючи такі посади: канцлер курії Верховного Архиєпископа; суддя та голова трибуналу Верховного Архиєпископа; віце-ректор Українського католицького університету (УКУ); професор канонічного права та голова душпастирського відділу УКУ. Наприкінці 2005 року повернувся в Канаду, де з 2006 по 2010 рік був духівником у семінарії Святого Духа в Оттаві. Від 2014 року є канцлером Вінніпезької архиєпархії, в якій інкардинований.

Наймолодша єпархія в Північній Америці

Нью-Вестмінстерська єпархія – це єпархія Української Греко-Католицької Церкви, яка входить до складу Вінніпезької митрополії. Єпархію засновано 27 червня 1974 року, а її юрисдикція поширюється на канадські провінції Британську Колумбію, Юкон, північно-західні території і Нунавут. Єпархія Нью-Вестмінстера – наймолодша з усіх адміністративних одиниць УГКЦ в Північній Америці. Владика Михаїл Квятковський стане четвертим правлячим архиєреєм.