Папа Франциск: “Священниче служіння зарезервоване для чоловіків”
  • Чтв, 26/10/2023 - 13:48

Папа Франциск підтвердив неможливість того, щоби жінки були священниками чи навіть дияконами сучасної Церкви, в інтерв’ю для книги, що побачила світ у вівторок в Італії.

Питання про те, чи були деякі жінки в ранній Церкві “дияконесами” чи іншого виду співпрацівницями з єпископами, “не є неактуальним, тому що священниче служіння зарезервоване для чоловіків”, сказав Папа.

Відповіді Папи на запитання про роль жінок у Церкві були включені до книги, опублікованої в червні іспанською мовою під назвою “El Pastor: Desafíos, razones y reflexiones sobre su pontificado”.

Книга, назва якої означає “Пастир: виклики, причини та роздуми про його понтифікат”, була випущена італійською мовою 24 жовтня. Італійське видання має назву “Non Sei Solo: Sfide, Risposte, Speranze” тобто “Ти не один: виклики, відповіді, надії”.

Щодо можливості дияконату жінок Франциск зазначив, що дияконат “є першим ступенем священничого служіння в Католицькій Церкві, за яким слідує священство і, нарешті, єпископат”.

Він сказав, що у 2016 і 2020 роках створив комісії для подальшого вивчення цього питання після того, як у 1980-х роках Міжнародна Теологічна Комісія встановила, що роль дияконес у ранній Церкві “ порівнювалася з благословенням настоятельок”.

У відповідь на запитання про те, чому він “проти жіночого священства”, Франциск сказав аргентинському журналісту Серхіо Рубіну та італійській журналістці Франчесці Амброгетті, авторам книги, що це “теологічна проблема”.

“Я вважаю, що ми підірвали б сутність Церкви, якби розглядали лише священниче служіння, тобто шлях служіння”, — сказав він, зазначивши, що жінки є дзеркалом нареченої Ісуса — Церкви.

“Те, що жінка не має доступу до богослужбового життя, нічого її не позбавляє, тому що її місце набагато важливіше, — сказав він. –Я думаю, що ми помиляємося в нашій катехезі, пояснюючи ці речі, і зрештою ми повертаємося до адміністративного критерію, який не працює в довгостроковій перспективі”.

“З іншого боку, з повагою до харизми жінок, я хочу дуже чітко сказати, що з мого особистого досвіду вони мають чудове відчуття Церкви”, – сказав він.

Відповідаючи на запитання про висвячення жінок, яке наближає “більше людей до Церкви” та необов’язковий целібат священників як допомогу в питанні браку священників, Папа Франциск сказав, що не поділяє цих поглядів.

“Лютерани висвячують жінок, але мало хто ходить до церкви”, — сказав він. – Їхні священники можуть одружуватися, але попри це вони не можуть збільшити кількість служителів. Проблема культурна. Ми не повинні бути наївними і думати, що програмні зміни принесуть нам рішення”.

“Прості церковні реформи не служать для вирішення основних проблем. Потрібні радше зміни парадигми”, – додав він, вказуючи на свій лист 2019 року до німецьких католиків для подальших роздумів щодо цього питання.

 

За матеріалами: CNA