Папа мігрантам у джунглях Дар’єна: я хотів би бути разом з вами
  • Чтв, 21/03/2024 - 14:35
Папа Франциск написав короткого листа мігрантам, які перебувають в осередку тимчасового перебування в Лахас-Бланкас у Панамі, закликаючи їх не забувати про свою гідність Божих дітей.

«Дорогі мігранти, я хотів би бути в ці хвилини там разом з вами. Також і я є сином мігрантів, які пустилися в дорогу в пошуках кращого майбутнього. Траплялося так, що вони залишалися без нічого, аж до переживання голоду, з порожніми руками, але із серцем, наповненим надією», – цими словами розпочинається лист, який Папа Франциск надіслав мігрантам, що знайшли притулок в осередку тимчасового прийняття в Лахас-Бланкас у Панамі.

Небезпечний маршрут

Йдеться про табір, який приймає мігрантів з різних країн Латинської Америки, які перейшли через Дар’єнські джунглі на кордоні між Колумбією та Панамою, прямуючи до США через Центральну Америку та Мексику. За даними панамського уряду, протягом 2023 року понад півмільйона мандрівників ризикнули пройти цим шляхом, на якому крім небезпек, притаманних диким джунглям, на подорожніх чигають загрози з боку злочинних формувань, що обкрадають або вимагають гроші за перехід цим «коридором» протяжністю 265 кілометрів, застосовуючи насильство. Хто здолає цей шлях, опиняється у Лахас-Бланкас, де останнім часом зафіксовано переповненість і погіршення умов через нестачу води та ліжко-місць.

Хустка Вероніки

Складаючи подяку єпископам і душпастирським співробітникам, назвавши їх своїми представниками перед адресатами листа, Папа зазначає, що вони є «обличчям Церкви-матері, яка крокує поруч із своїми дітьми, в яких відкриває Христове обличчя та, немов Вероніка, з любов’ю надає полегшення та надію на хресній дорозі міграції». «Дякую за ваші зусилля, спрямовані на підтримку наших братів і сестер мігрантів, які представляють страждаюче Христове тіло, змушені покинути свою батьківщину, зіткнутися з ризиками і труднощами важкої подорожі, не знаходячи іншого виходу», – пише він.

Дивитися у вічі

Наприкінці листа Святіший Отець закликає мігрантів не забувати про свою людську гідність. «Не бійтеся дивитися іншим в очі, бо ви не відкинуті, але також є частиною людського роду і сім'ї Божих дітей», – наголошує Папа, ввіряючи їх заступництву Пресвятої Богородиці.