Папа: мир завжди є можливим
  • Птн, 24/05/2019 - 09:52

Про необхідність братерського суспільства та про важливу місію дипломатів на служінні мирному співжиттю між народами говорив Папа Франциск приймаючи у Ватикані новопризначених Послів, акредитованих при Святому Престолі.

«Нагальна потреба бути уважними до найбідніших наших громадян – це чіткий обов’язок, який промовисто виявляється тоді, коли ми, шануючи законне різноманіття, об’єднуємося в дбанні про їхній цілісний людський розвиток. Цей союз має конкретну назву: братерство», – підкреслив Папа Франциск, приймаючи у четвер, 23 травня 2019 р., в климентинському залі апостольського палацу у Ватикані, новопризначених послів Тайланду, Норвегії, Нової Зеландії, Сьєрра-Леоне, Гвінеї, Гвінеї-Бісау, Люксембургу, Мозамбіку та Ефіопії з нагоди вручення Вірчих Грамот.

Привітавши нових Надзвичайних і Повноважних Послів, акредитованих при Апостольській Столиці, Глава Католицької Церкви попросив їх передати його подяку, вияв пошани та запевнення про його молитви Главам їхніх держав та їхнім народам.

Велика місія та братерство

Вказуючи на потребу особливої уважності до найбідніших у наших суспільствах та на важливості братерства, що допомагає долати різні виклики сучасного світу, Єпископ Риму підкреслив потребу співпраці задля забезпечення справедливого та мирного співжиття, яке не повинно бути лише суспільно-політичною стратегією, але – прикладом солідарності, що є значно глибшою, ніж звичайне спільне бажання осягнути спільні цілі.

Окремий наголошуючи на братерстві, Папа зазначив: «Крім того, таке братство можна розпізнати в універсальному прагненні дружби між людьми, громадами і народами, хоча ніколи не можна вважати його раз і назавжди гарантованим. До найбільших загроз для гармонійного життя разом належить насильство і збройні конфлікти. Проте, болючий урок поділу та ненависті навчає нас також і того, що мир завжди є можливим».

Зусилля на користь миру

Серед іншого, Глава Католицької Церкви наголосив, що дуже приємно бачити зусилля міжнародної спільноти задля подолання ситуацій збройних конфліктів і створення шляхів до миру, а також – братній діалог, який є необхідним для досягнення цієї цілі. На його переконання, саме діалог, співчуття, поширення культури толерантності, прийняття іншого і співжиття між людьми значною мірою можуть посприяти зменшенню багатьох економічних, соціальних, політичних і екологічних проблем, які обтяжують сьогодні велику частину людства.

«Дорогі Посли, в той час, як ви берете на себе нові обов’язки на служінні вашим народам, я запевняю вас у співпраці та допомозі різних установ Святого Престолу. Будьте впевнені в моїх молитвах, що супроводжуються моїми найсердечнішими побажаннями для вашої важливої місії», – мовив на закінчення Папа Франциск, побажавши їм, їхнім сім’ям та народам, які вони представляють, щедрого Божого благословення.