Папа: наповняймо нашу дійсність ароматом добрих діл
  • Срд, 13/12/2023 - 14:56

Проповідуючи під час Святої Меси на честь Матері Божої, Яка явилася в Ґвадалупе, Папа Франциск перестеріг від ідеологічного використання Її послання, вказуючи на простоту людського буття, в яке приходить Божа благодать.

Послання Ґвадалупської Богородиці, яке можна підсумувати словами «образ», «тільма» і «троянди», не терпить жодних ідеологій. Так Папа Франциск підсумував свої роздуми, якими поділився, проповідуючи під час Святої Меси, яку він у вівторок, 12 грудня 2023 р., очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди спомину Пресвятої Діви Марії Ґвадалупської, Небесної Покровительки Америки.

Відправною точкою для своїх роздумів Святіший Отець обрав образ Пречистої Діви, який закарбувався на тільмі, простому селянському плащі. «Це образ першої учениці, матері віруючих, самої Церкви, який залишається закарбованим у простоті того, ким ми є і що ми маємо, що не вартує багато, але буде чимось великим в очах Бога, викарбувана на тільмі», – сказав він.

Папа нагадав, що для того, щоб це отримати, Діва Марія попросила свідка Її явління Хуана Дієґо зробити невелику працю – зібрати квіти. У містичній літературі квіти, як зазначив проповідник, є образом чеснот, «які Господь вливає в наше серце». Акт збирання вказує на те, що «Бог бажає, щоб ми зібрали цей дар», наповнивши «нашу беззахисну дійсність ароматом добрих діл». Тож у цій перспективі, за словами Святішого Отця, слова Марії: «Чи ж я не є тут з тобою, що є твоєю матір’ю?» – набирають особливого змісту. «Оте “бути тут” Діви полягає в тому, щоб назавжди залишитися викарбуваною в цьому простому вбранні, просякнутому ароматом чеснот, у неможливий спосіб», – пояснив він.

«Чесноти, які заповнюють нашу бідність у простоті маленьких жестів любові, які освітлюють нашу тільму, навіть без нашого усвідомлення цього, образом Церкви, що носить Христа в своєму лоні. Образ, тільма, троянди – це послання, таке просте, без коментарів, разом з упевненістю в тому, що Вона – моя мати, що Вона тут. І це послання захищає нас від багатьох соціальних і політичних ідеологій, за допомогою яких дійсність Гваделупи так активно використовують для того, щоб закласти собі певну базу, виправдати себе і заробити гроші. Послання Гваделупи не терпить жодних ідеологій. Тільки образ, тільма, троянди», – підсумував Папа.